Sångfesten är den viktigaste händelsen i Estland

Text: Pertti Rajala
Foto: Pertti Rajala
Artikel publicerad: 12.08.2014

Jag hade möjlighet att delta i sångfesten i Tallinn i sommar. Jag fick också vara med på marschen genom staden. Det var fint att vara med när 42 000 sångare marscherade klädda i färggranna folkdräkter.

Sångarna sjöng medan de marscherade. Gatorna var fulla av folk. Stämningen var glad och till och med uppsluppen. Körerna bar sina vimplar och flaggor. Hela Tallinns centrum var stängt för trafik. Det finns undersökningar som visar att en stor del av esterna anser att sångfesten är det viktigaste evenemanget i Estland.

Det känner man också på sångarfältet där hundra tusen människor fyller sångarfältet och områdena där omkring. Det är så fullt att fler inte skulle få  plats.

När sångarfesten började stod 25 000 sångare på scenen. Också jag fällde en tår när de sjöng Estlands nationalsång som har samma melodi som Finlands nationalsång Vårt land.

Konserten som hölls 5.7 hade ett program som tittade tillbaka på sångfestens historia. Man hade valt en sång från alla tidigare sångfester.

Det är svårt att med ord beskriva  hur det är på sångfesten i Tallinn. Det är nog något man måste uppleva själv för att riktigt förstå.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)