Det här behöver du:
200 gram mörkt maltbröd eller rågbröd (skärgårdslimpa passar bra)
75 gram smör, smält
¾ deciliter matolja, rybs eller mild olivolja
300 gram matjessillfilé
1 liten rödlök
1 burk kvark (250 gram)
1 burk gräddfil (200 gram)
1 kryddmått svartpeppar
½ deciliter gräslök, klippt i små bitar
½ deciliter dill, klippt i små bitar
Så gör du:
• Smula brödet. Du kan använda en matberedare, en stavmixer eller smula för hand.
• Häll sedan på smält smör och matolja. Blanda ordentligt. Tryck ut blandningen i en springform (form med löstagbar botten).
• Finhacka sillen. Skala och hacka löken. Klipp gräslök och dill i små bitar. Spara lite dill för dekoration.
• Blanda sill, lök, kvark, gräddfil, gräslök, dill och peppar. Häll fyllningen i formen. Låt stelna i kylen i 3–4 timmar.
• Tag bort tårtan från formen. Strö över finklippt gräslök och dekorera med dillvippor eller andra örter.
• Servera tårtan med nypotatis, grovt knäckebröd, en fräsch sallad och ost.
• Häll sedan på smält smör och matolja. Blanda ordentligt. Tryck ut blandningen i en springform (form med löstagbar botten).
• Finhacka sillen. Skala och hacka löken. Klipp gräslök och dill i små bitar. Spara lite dill för dekoration.
• Blanda sill, lök, kvark, gräddfil, gräslök, dill och peppar. Häll fyllningen i formen. Låt stelna i kylen i 3–4 timmar.
• Tag bort tårtan från formen. Strö över finklippt gräslök och dekorera med dillvippor eller andra örter.
• Servera tårtan med nypotatis, grovt knäckebröd, en fräsch sallad och ost.