Simundervisning för ung och gammal

Text: Seija Niinistö-Samela
Foto: Lehtikuva/ Markku Ulander
Artikel publicerad: 25.06.2024

Att kunna simma är viktigt i Finland. Här finns många sjöar och åar. Vår kust är också lång. Därför borde alla lära sig simma.

I Finland tillbringar människor mycket tid vid någon strand på sommaren. Det är tryggt att vara vid stranden om man kan simma.

I en simskola lär man sig grunden

Barn får simundervisning på gymnastiklektionerna i skolan. Men det finns också simskolor där människor i alla åldrar kan lära sig simma.

Många simföreningar och en del företag ordnar kurser i simning. På kommunens hemsida på webben hittar du information om simhallar och möjliga kurser.

Det ordnas simundervisning i simhallar, men på sommaren också vid flera badstränder.

En nybörjarkurs passar för den som inte alls kan simma. Där får man grundläggande undervisning i simning. Man får lära sig att vara i vattnet, att flyta och att dyka. Det tar tid och krävs övning för att lära sig simma.

På en fortsättningskurs kan man bekanta sig med olika simsätt, som bröstsim och ryggsim. Där kan man öva sin simteknik och olika simsätt.

För att delta i simundervisning behöver du en baddräkt, en handduk och simglasögon. Det är klokt att prova simglasögonen innan du köper.

Simning är bra motion

Det är på flera sätt nyttigt att simma. Simning är motion som inte sliter på lederna. Simning passar också för den som vill gå ner i vikt.

När man simmar regelbundet blir musklerna i armar och ben starkare. För många är simning ett sätt att minska på stress och ångest.

Simundervisning för specialgrupper

I Finland finns det simundervisning för människor som behöver extra stöd och hjälp av en assistent. Det finns mera information om sådan simundervisning på Finlands simundervisnings- och livräddningsförbundets sidor på webben: www.suh.fi/sv

Mera information om simundervisning hittar du på Simförbundets sida: www.uimaliitto.fi/sv

badstrand med folk
En varm dag är det många som vill njuta av att simma. Bilden är tagen vid badstranden vid Hanaböle träsk i Vanda.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)