Det går att åka skidor med sin hund

Text: Betty Marschan, källor Yle, harligahund.se, murrenmurkina.com
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.03.2022

Åka skidor med hund är en fartfylld sport som gör gott åt både skidåkaren och hunden. Som snabbast kan skidåkaren och hunden röra sig nästan 40 kilometer i timmen.

Det har kommit mycket snö i Finland denna vinter. Många finländare tycker om att skida och åka pulka. Många hundar njuter också av vintern och snön.

Det går bra att ta med hunden ut i skidspåret där det är tillåtet. Men man ska veta hur man gör. Riktigt små hundar kan få kallt och orkar inte springa men mellanstora och stora hundar kan bra komma med ut i spåret.

Skidåkning med hund betyder att skidåkaren hålls i skidspåret medan hunden springer framför. Det går bra att skida både klassisk stil och fristil, eller skejt som fristil också kallas.

Utrustning för skidåkare och hund

För hundskidåkning behöver både hund och människa rätt utrustning.

Skidåkaren behöver skidor, stavar och pjäxor. Hunden behöver en välsittande dragsele och en draglina.

Draglinan som är kopplad till både hunden och skidåkaren ska vara ungefär 3 meter lång. Linan behöver vara elastisk, den ska alltså töja lite. Om linan inte töjer kan skidåkaren falla om hunden rycker till.

Det är bra om draglinan är kopplad till ett bälte i midjan på skidåkaren. Då kan skidåkaren fritt använda händer och fötter.

Det är viktigt att vara försiktig och ta det lugnt i början. Om hunden är nybörjare ska man börja med riktigt korta sträckor, kanske bara 20 meter. Hunden måste lära sig att hållas nära skidåkaren. Både hunden och skidåkaren ska ta pauser emellanåt.

En servicehund kan också fungera som draghjälp vid skidåkning för personer med  funktionshinder.

De snabbaste hundarna för hundskidåkning är Korthårig vorsteh, pointers och den europeiska slädhunden. Bilden är tagen i Håkansböle i Vanda den 3 mars.

Regler för att skidåkning med hund

Det går att ta med hunden i skidspåret men det finns viktiga regler:

  • Ta med hunden enbart där det är tillåtet. Kolla i förväg vilka spår som är okej också för hundar.
  • Håll hunden kopplad med en säker sele och en draglina.
  • Hunden ska lyda och det är viktigt att husse eller matte talar med sin hund under skidåkningen. Det är bra om hunden förstår när den ska springa och när den ska stanna.
  • Städa upp hundbajs också om hunden bajsar en bit ifrån spåret.

Hunden med på allaktivitetsplanen i Vasa

Runtom i Finland finns det ställen som passar för hundskidåkning. Andra ställen har vissa tider reserverade för hundskidåkning.

I Vasa får man åka skidor med hund i spåren två dagar i veckan. Det här gäller den allaktivitetsplan som finns på Krutkällarvägen i Vasa. Hundskidåkning är tillåten där söndagar kl. 9-12 och onsdagar kl. 20-22.

Hundar kan också dra pulkor och slädar där det är tillåtet. Bilden visar två samojedhundar som drar en släde i skidspåret. Bilden är tagen i Håkansböle i Vanda den 3 mars.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)