Skydda din hud mot solen

Text: Seija Niinistö-Samela
Foto: Tuuli Samela
Artikel publicerad: 10.05.2024

Efter den kalla vintern kan det kännas lockande att vara ute mycket under soliga vår- och sommardagar. Solens ljus och värme får oss att känna oss piggare och solen hjälper vår kropp att bilda D-vitamin.

Det är ändå bra att vänja sig vid solen lite i gången och att skydda huden från för stark sol. Från solen kommer värme, ljus och ultraviolett strålning. Ultraviolett strålning kallas UV-strålning och den kan vara skadlig för huden. Om huden utsätts för stora mängder UV-strålning kan man i värsta fall få hudcancer som till exempel melanom.

UV-strålningen är starkast mitt på dagen. Då lönar det sig att hålla sig inomhus eller i skuggan. Om du äter mediciner regelbundet kan det vara bra att fråga på apoteket ifall medicinerna du äter kan göra att dig extra känslig för solen.

Kläder fungerar som skydd

Kläder som täcker största delen av kroppen är ett bra skydd mot solens strålar. Det lönar sig att ha en hatt eller keps på huvudet som skydd för huvud och ansikte.

Skydda dig från solen med lösa och täckande kläder. Du kan skydda ögonen med solglasögon som har UV-filter.

Välj en solskyddsprodukt som passar dig

Du kan skydda huden med solkräm eller andra solskyddsprodukter. Det finns kräm, spray och stift som man kan använda för att skydda sig mot solen. Om du tycker om att simma är det bra att välja en produkt som är vattenfast och miljövänlig.

På solkrämer och andra produkter står hur hög solskyddsfaktor produkten har. Ju högre tal det står på flaskan eller burken desto bättre skyddar produkten mot solen. Solskyddsprodukter som är menade för barn har ofta en hög solskyddsfaktor som till exempel 50.

Om du är ute mycket eller bränner dig lätt ska du välja en kräm med hög solskyddsfaktor. Du behöver smörja in dig med mera kräm med några timmars mellanrum.

Mera information finns på Meteorologiska institutets webbplats: Skydd mot solstrålning – Meteorologiska institutet (ilmatieteenlaitos.fi)

En bild av en flaska med solkräm. På bilden står att det är en solkräm med solskyddsfaktor 50+ som har både UVA och UVB skydd.
Exempel på den information som kan stå på en solkrämsförpackning. 50+ är en hög solkyddsfaktor. UVA och UVB betyder att produkten skyddar mot två olika sorters UV-strålning. Mineral UV Filters betyder att den här produkten är en så kallad fysikalisk solkräm som lämnar en skyddande hinna på huden. Det finns också kemiska filter som går in i huden i stället. Fysikaliska krämer är ofta mera miljövänliga. Fragance free betyder utan parfym. Extra water resistant betyder att krämen är vattenfast och du kan simma med den. Bild: Juha Samela

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)