Smarttelefonen är en liten dator

Text: Brita Nummi
Foto: Brita Nummi
Artikel publicerad: 28.01.2015

Förr ringde man bara samtal eller skickade textmeddelanden med telefonen. Nu kan man göra mycket mera än så.

De flesta nya mobiltelefonerna är smarttelefoner. De påminner på många sätt om datorer.

Man kan få kontakt med internet med smarttelefonen. Man kan också ladda ner applikationer, alltså ”appar” till telefonen. Man kan ladda ner apparna via telefonens butik. Många appar är spel, men det finns också olika nyttiga hjälpprogram som kartor, nyhetstjänster och väderleksinformation.

Många applikationer är gratis. En del kostar lite när man laddar ner dem och andra kan ha en månadsavgift på några euro.

De flesta appar behöver en internetkontakt för att fungera. Kartprogram kan till exempel vara nyttiga när man är på resa. Men man ska komma ihåg att det är dyrt att använda internet utomlands.

På många kaféer och hotell, i bussar och tåg finns det wifi- anslutning. Det är en trådlös internet-kontakt.

De vanligaste apparna hör ihop med att ha kontakt eller att resa. Man kan till exempel ladda ner en ordbok för ett främmande språk till smarttelefonen. Den kan man ha glädje av när man reser.

Textmeddelanden är inte längre lika populära som förut. Numera håller många i stället kontakt via olika appar. Det finns till exempel Whatsapp, Line och Viber som passar för att hålla kontakt.

Många kan ha glädje av appar som främjar hälsan. Man kan till exempel mäta sin puls med smarttelefonen. Banker har också egna applikationer. Med hjälp av dessa kan man enkelt betala räkningar med sin smarttelefon.

Spel och underhållning

Många applikationer är underhållning. De är spel som man förr spelade på datorn. Nu  kan man spela spel också med telefonen.

Många av applikationerna kan man också använda på sin pekplatta eller iPad. Smarttelefonerna utvecklas hela tiden. I början kan det kännas besvärligt att använda en smarttelefon. Man måste vara noga när man klickar på skärmen. Man kan beställa en applikation som gör att knapparna på skärmen blir större.

När allt fungerar bra är smarttelefonen telefon, karta, plånbok och anteckningsbok i ett. Och allt ryms i fickan.

Smarttelefonerna har ändå också dåliga sidor. Många applikationer drar mycket ström ur telefonens batteri. Därför måste smart telefonen laddas verkligt ofta.

1 svar på ”Smarttelefonen är en liten dator”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)