Nu är våren här och det börjar bli tillräckligt varm för picknick ute i solen. Här får du ett recept på danska smörgåsar, alltså smörrebröd, med fisk och potatis.
För 12 smörrebröd behöver du:
- 12 brödskivor (till exempel kavring, surdegsbröd eller rågbröd)
- smör
- 2–3 kalla, kokta potatisar
- 150 gram böckling eller annan rökt fisk
- 1 äpple
- 1 liten rödlök
- krasse eller gräslök
Till senapssåsen behöver du:
- 50 gram färskost (naturell)
- 100 gram creme fraîche (med minst 28 % fett)
- 1 matsked grov senap (till exempel grov dijonsenap)
- salt
Så gör du:
- Skala och skiva de kokta kalla potatisarna.
- Bena ur fisken.
- Finhacka rödlöken.
- Gör senapssåsen: Vispa färskost och creme fraîche fluffigt i en skål. Använd elvisp. Tillsätt senap och smaka av med lite salt.
- Bred smör på brödskivorna. Rada på potatisskivor och skeda på oströran. Skär äpplet i skivor. Fördela äpple och fisk på bröden. Avsluta med rödlök och krasse.
- Servera med senapssåsen.