Smörrebröd med böckling

Text: Marthaförbundet
Foto: Marthaförbundet
Artikel publicerad: 02.05.2022

Smörrebröd är danska och betyder smörgåsar med mycket pålägg. Här kommer ett recept på smörrebröd med böckling, alltså rökt strömming. Med potatis och fisk på brödet blir den här smörgåsen en hel måltid.

Nu är våren här och det börjar bli tillräckligt varm för picknick ute i solen. Här får du ett recept på danska smörgåsar, alltså smörrebröd, med fisk och potatis.

För 12 smörrebröd behöver du:

  • 12 brödskivor (till exempel kavring, surdegsbröd eller rågbröd)
  • smör
  • 2–3 kalla, kokta potatisar
  • 150 gram böckling eller annan rökt fisk
  • 1 äpple
  • 1 liten rödlök
  • krasse eller gräslök

Till senapssåsen behöver du:

  • 50 gram färskost (naturell)
  • 100 gram creme fraîche (med minst 28 % fett)
  • 1 matsked grov senap (till exempel grov dijonsenap)
  • salt

Så gör du:

  1. Skala och skiva de kokta kalla potatisarna.
  2. Bena ur fisken.
  3. Finhacka rödlöken.
  4. Gör senapssåsen: Vispa färskost och creme fraîche fluffigt i en skål. Använd elvisp. Tillsätt senap och smaka av med lite salt.
  5. Bred smör på brödskivorna. Rada på potatisskivor och skeda på oströran. Skär äpplet i skivor. Fördela äpple och fisk på bröden. Avsluta med rödlök och krasse.
  6. Servera med senapssåsen.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)