Snabbare vid självbetjäningskassan

Text: Markku Juusola
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 31.01.2018

Allt fler mataffärer har självbetjäningskassor. Hur svårt är det att använda en sådan?

Vi bekantade oss med självbetjäningskassan i K-Citymarket i Malm i Helsingfors.

Hur fungerar en självbetjäningskassa?

Först väljer kunden språk och trycker på starta på en pekskärm. Sedan för kunden alla varorna över en streckkodsläsare. Man ska se till att streckkods-läsarens röda ljusstråle träffar streckkoden på varan.

När man har visat alla varor för streckkodsläsaren ska man trycka på betala. Sedan betalar kunden sina inköp med bankkort eller kreditkort. Man betalar på samma sätt som vid en vanlig kassa. Vid en självbetjäningskassa kan man ändå inte betala med sedlar eller mynt.

Vad kan man inte köpa?

– Man kan inte köpa och betala tobak vid självbetjäningskassan, säger kassörskan Janika Laurila i Citymarket i Malm.

Det finns alltid en kassörska på plats vid självbetjäningskassan. Hon eller han hjälper kunderna att använda självbetjäningskassan. Kassörskan övervakar också att alkohol inte säljs till unga under 18 år.

Kunderna använder oftare självbetjäningskassan när de handlar bara några saker.

Självbetjäningskassan är öppen när det finns många kunder. I Citymarket i Malm är kassan öppen mellan 10 och 20 eller ännu senare om det finns många kunder.

Försvinner arbetsplatserna?

– Självbetjäningskassorna minskar inte arbetsplatserna åtminstone hos oss, säger Sanna Ervasti som är kundbetjäningschef.

– Vi har tvärtom anställt flera arbetstagare efter att vi öppnade självbetjäningskassorna. Vi har också fått flera kunder, berättar Ervasti. Förbundet Finsk Handels utredning i fjol visar att behovet av personal har ökat också i andra butiker.

Men i framtiden kommer självbetjäningskassorna att minska arbetet i de vanliga kassorna. Det här tror Finsk Handels ansvariga ekonom Jaana Kurjenoja.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)