Snygga och bekväma gummistövlar

Text: Betty Marschan
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.05.2021

Nokian gummistövlar är gjorda för vårt nordiska klimat. Deras historia började för mer än 120 år sedan.

Många av oss har denna klassiska stövel hemma. Nokia stövlarna, eller Nokian med bokstaven N i slutet som de nu heter, har fått pris och beröm för sin design. Lästen, alltså skomodellen, är rymlig och bekväm. Stövlarna är stadiga och hållbara. De första gummiskorna tillverkades i Finland redan för länge sedan.

Gummiskor blir populära

År 1898 startade några finländska affärsmän ett nytt företag i Helsingfors. Företaget fick namnet Finlands Gummifabrik Ab och tillverkade olika gummiprodukter som slangar, mattor, bildäck och gummigaloscher.

Galoscher är ett slags låga stövlar av gummi som kläs på vanliga skor för att skydda mot regn. Galoscherna blev mycket populära och Gummifabriken flyttade sin fabrik till staden Nokia som ligger nära Tammerfors. Namnet Nokia var lätt att säga och mycket snart användes ordet Nokia i reklamen.

Stövlar som design-produkt

På 1960-talet bytte stövelfabriken sitt namn till Nokian Jalkineet som betyder Nokias skodon.

De andra gummiprodukterna fick egna företag som till exempel Nokian Renkaat (Nokias bildäck). I hundra år tillverkades Nokian gummistövlar i Finland men för 15 år sedan flyttades produktionen utomlands. Stövlarnas design görs fortfarande i Finland och företaget lovar hålla samma höga kvalitet på produkterna.

Två av de mest populära Nokian stövlarna heter Kontio och Hai. Hai-stöveln skapades år 1968 för seglare. Idag finns Hai-stöveln i många glada färger och passar vem som helst. Kontio skapades år 1973. Kontio är mycket slitstark och kraftig. Den kallas för stövlarnas konung.

Stövlarna görs av gummideg

Gummistövlar görs av en gummideg. Degen innehåller bland annat naturgummi som kommer från gummiträdet. Degen blandas och bakas ut till långa gummiplattor. Från gummiplattorna skärs olika delar ut som limmas ihop till en stövel. Till slut bakas stöveln i en ugn så att den blir hållbar och vattentät.

Källor Nokian Jalkineet, Haicolours, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)