Sommaren är full av teater

Text: Maria Österlund
Foto: Mona Salama
Artikel publicerad: 24.06.2016

Sommaren är inte bara semester utan också teater runt om i Svenskfinland. I Raseborg firar man jubileum.

Sommar i Svenskfinland betyder att många som inte är proffsskådespelare ställer sig på en utomhusscen. Det finns många sommarteatrar där amatörskådespelare har de flesta rollerna.

Raseborgs  Sommarteater är den största sommarteatern i Svenskfinland. Föreställningarna hålls i närheten av Raseborgs slottsruin i Snappertuna i Raseborg. Där finns rum för hela 1 000 åskådare. Raseborgs Sommarteater fyller 50 år i år. Genom åren har teatern spelat lokalhistoriska pjäser, musikaler och familjepjäser.

I sommar spelas den välkända musikalen Sound of Music med premiär 22 juni. Föreställningen regisseras av Sven Sid. Det var också Sid som regisserade när teatern spelade samma pjäs senast. Det var år 1993. Det blev publikrekord med 20 000 åskådare.

Teater på många orter

Det finns möjlighet att se sommarteater på fler än tio orter i Svenskfinland i sommar. Här är en lista med några av sommarens pjäser: Finns Sommarteater i Esbo spelar Sunes sommar.  Borgå Lillteater spelar En fru för mycket. Teaterboulage i Pargas spelar Doris – Flickan i läderrock. Lurens Sommarteater i Kuggom i Lovisa spelar Djungelboken.

Pedersöre Teater spelar Alice i underlandet. Petalax hembygdsförenings sommarteater spelar Vardagshjältar. Oravais Teater spelar Tre kärlekar. Närpes Teater spelar Närpesboan.

Svenska Föreningen Brahegården i Kristinestad spelar en revy som heter He e besväälit!  Korsholms Teater spelar pjäsen Tjocka släkten.

De flesta sommarteatrar har föreställningar i juni eller juli.

scen ur teaterpjäs
Mowgli (Emilia Nikkanen) med Bagheera (Katarina Nikkanen) och Baloo (Tom Pallas) på Lurens sommarteater i sommar.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)