Sommarens härliga blommor

Text: Betty Marschan
Foto: Betty Marschan
Artikel publicerad: 22.06.2021

Sommaren är årets varmaste årstid. På sommaren är det ofta varmt också under natten. Det är roligt att följa med naturen och se hur allt växer.

På sommaren har träden löv och massor av växter blommar. Dagarna är långa och nätterna korta. Uppe i norra Finland lyser solen också på natten. Många människor tycker att sommaren är den skönaste årstiden. Naturen har så många färger och dofter på sommaren.

Rhododendron är en buske som blommar på våren och försommaren. Rhododendron-busken kan vara liten och söt eller stor som ett träd. Den kan bli till och med 30 meter hög! Blommorna är ofta ljusröda eller lila, men det finns också vita, röda och gula rhododendron.
Vitklövern blommar hela sommaren. Vitklöver är en bra växt för många insekter och även för gräsmattan. Klöverns blad kan hjälpa gräsmattan att hållas grön och fuktig. Honungsbin tycker mycket om vitklöverns nektar, alltså blomsaft.
Syrenen doftar otroligt starkt. Många älskar syrenens doft. Det finns syrener i flera färger. Den lila blomman doftar starkast av syrenens alla färger. Av syrenblommor kan man göra saft och gelé eller marmelad. Man kan äta syrenblommor råa eller använda syrenblommor som dekoration i en sallad.
Krusbär växer på taggiga grenar. Krusbärsbusken har fått sitt namn av bladens krusiga form. Det finns gröna, gula och röda krusbär. Bären är lite syrliga och passar bra att använda till kräm, krusbärssaft, krusbärsmarmelad och i pajer.
Den gula dagliljan är en vanlig trädgårdsväxt. Dagliljans blomma är öppen bara en dag. Men dagliljan har så många knoppar att den ändå blommar i flera veckor. Dagliljan är lätt att sköta. De vanligaste färgerna är gul, orange, vinröd, rosa och vit.
Blomsterlupinen hör inte egentligen till Finlands natur. Lupinen hämtades till Finland för hundra år sedan. Den planterades i trädgårdar som prydnadsväxt. Men lupinen sprider sig snabbt. Den är så stor och kraftig att den knuffar undan andra blommor. Lupinen är också giftig och kan ge allergiska symptom. Därför försöker många nu tar bort en del av lupinerna i Finland.
Det finns ungefär 200 olika sorters rosor på jorden. Buskrosorna växer både uppåt och åt sidan. Buskrosorna är ungefär 1–2 meter höga och lika breda. Rosen är ätlig. Man kan till exempel göra marmelad av blommorna. Nyponrosornas frukter innehåller vitamin A och C. Till och med rosenbladen kan ätas. Av rosor görs parfym och skönhetsprodukter.

 

 

Källor: laji.fi, yle.fi, skogsskafferiet.se, Wikipedia, plantagen, biodlarna.se, expressen.se, alterhedens.se, perenner.se, weibulls.com, taimi.fi

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)