Sporten har gett Makwan mycket

Text: Matti Välimäki
Foto: Ilari Välimäki
Artikel publicerad: 14.03.2019

Makwan Amirkhani har tränat hårt och tagit sig till toppen i kampsporten MMA. Makwan är kurd och kommer från Iran.

Hur började din idrottskarriär?

– Jag var fem år när jag kom med min familj till Finland. Vi var flyktingar och kom först till Vasa. Genast nästa vecka deltog jag och min bror i brottningsträning. Brottning är en populär gren i Österbotten och vi var också bekanta med sporten. Mycket senare började jag också med kampsporten MMA (mixed martial arts). Idag tränar jag också boxning.

I MMA hör du till de bästa i världen. Vad har du för mål inom boxningen?

– Boxningen hjälper mig att bli ännu bättre också inom MMA. Men jag vet att jag klarar mig bra också i boxning. Jag klarar mig på finsk mästerskapsnivå i boxning. Jag har redan gått många bra boxningsmatcher så jag vet ungefär på vilken nivå jag är. Jag är bra på att behärska min kropp och ana vilka slag som kommer. Jag har bra öga för den här sporten.

Vad har sporten gett dig?

– Sporten är mitt yrke. Sporten har gett mig mycket. För några år sedan ville president Sauli Niinistö träffa mig. Vi drack kaffe tillsammans. Det hade nog inte hänt utan mina framgånar inom idrotten, inte för en vanlig flykting. Men sporten har förstås krävt mycket träning och mycket tid.

Vad betyder den kurdiska kulturen för dig, och vad betyder Finland?

– Jag högaktar mina rötter. En människa får inte glömma varifrån hon eller han kommer. Men Finland är mitt hemland för jag har varit här ända sedan jag var liten. Jag tycker också att de som kommer hit ska leva enligt det finländska samhällets regler. Finland är ett fint land. Jag tycker inte om att någon klagar på att det till exempel regnar hela tiden. Här i Finland regnar det i alla fall inte kulor och bomber som i länder där det är krig. Jag är tacksam för alla möjligheter jag har fått i Finland.

Du ska nu också börja med en restaurang. Kan du berätta mera?

– Jag ska starta en kedja med salladsbarer. Det är en ny idé i Finland. På de här restaurangerna ska det serveras mättande sallader, sådan mat jag själv gärna äter.

Vad ska du göra när din idrottskarriär är slut?

– Jag vill bli tränare, för jag vet mycket om träning. Jag tror att det passar mig också för att barn och unga lyssnar på mig. När jag ber dem göra någonting, till exempel en volt så gör jag det själv först. Jag tror att jag kommer att ha en egen sal för träning i framtiden.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)