Stallet blev studio

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 23.10.2019

På landsbygden i Sibbo spelar man in framgångsrika skivor. E-Studio har blivit en favoritplats för många artister.

Studiochefen Jyri Riikonen är en erfaren mixare och producent. I ett par år har han gjort framgångsrika skivor tillsammans med musiker ute på landsbygden i östra Nyland.

E-Studio öppnades i Sibbo i januari 2018. Jyri Riikonen berättar att man har gjort om en gammal jordbruksbyggnad till studio. I det som en gång var ett stall finns nu en modern och trivsam inspelningsstudio. Musikerna trivs så bra att de inte åker hem, utan ofta övernattar i studiobyggnaden när de spelar in sina skivor.

Studion E-Studio i byn Gesterby i Sibbo ligger ute på landsbygden, ändå tar det bara 15 minuter med bil till östra Helsingfors.

Här spelar man in musik och gör nya skivor. I den här studio har bland annat följande band och artister spelat in musik: J. Karjalainen, Michael Monroe, 69 Eyes, Ismo Alanko, Dave Lindholm, Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani, Apocalyptica, Ilmavoimien Big Band och Erja Lyytinen.

Den 47-åriga Riikonen är ljudtekniker, mixare och producent. Mixaren ställer in ljudet så att musiken låter som man vill ha det. Det handlar om att skapa balans mellan olika instrument. Producenten ansvarar för den inspelade musikens innehåll.

– Studion vill på ett bra sätt spela in den musik musikerna spelar tillsammans.

– Inspelningsarbetet för ett musikalbum tar ungefär en vecka. På den tiden spelar man in all musik. Efter det ska materialet mixas och mastras. Då justerar man ljudvärlden så det blir en bra helhet. I Finland håller man inte på och spelar in en skiva i månader.

– När musiken är väl förberedd tar det inte så många dagar att spela in, förklarar Riikonen.

Läs mera om studion i papperstidningen 16/2019

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)