Statisten skapar äkta känsla

Text: Markku Juusola
Foto: Markku Juusola
Artikel publicerad: 09.11.2016

Statister är människor som syns på film men som inte har något särskild roll. De är viktiga för att skapa en känsla av äkthet i filmerna.

De finländska statisterna har en egen förening med 250 medlemmar. Eero Koskinen är ordförande i föreningen.

Hurdana människor är statisterna?

– De är helt vanliga människor som ser helt vanliga ut. De yngsta är skolelever och de äldsta är över 70 år. Det vi kanske har gemensamt är

att vi tycker om att uppträda.

Hur får ni jobb?

– Produktionsbolagen tar kontakt med oss. Jobben kan gälla tv-serier och filmer. Dessutom hör reklambyråer och företag av sig.

I vilka situationer behöver man statister?

– Det behövs statister när det ska filmas på gatan eller på ett kafé. Statisterna gör att bilden eller filmsnutten ser äkta ut. Statisterna representerar de vanliga människorna. I en film får man inte filma de människor som råkar finnas på plats på gatan eller ett kafé.

Vad ska man kunna som statist?

– Man ska hålla det man lovar och vara på plats i tid.

– När statisterna i en film sitter och pratar på ett kafé får de inte prata med ljud. Man får bara låtsas prata så att det inte hörs på bandet. Det kräver övning.

– Man ska ändå var aktiv och närvarande. Det syns på bilden om statisterna är aktiva.

Hurdana statister skulle det behövas mera av?

– Det behövs människor i arbetsför ålder, mellan 30 och 50 år. Men ofta är det svårt för folk i den åldern att vara med. Inspelningarna görs ofta på dagen och då jobbar folk. En inspelning kan ta allt från en till tolv timmar.

Varför ville du själv bli statist?

– Det var en lätt fråga! Jag har alltid tyckt om filmer. Jag hade tänkt att det skulle bli mitt yrke. När jag blev pensionerad började jag med det här som en hobby.  Det är trevligt att titta på skådespelarnas arbete.

Berätta om dina bästa erfarenheter som statist

– Jag började 2008 med filmen Rööperi. Då var jag en kund på en bar. I år var det viktigaste när jag var med i Yles serie Presidentti. Den ska visas nästa år.

– I filmen Där vi en gång gått var jag  hamnarbetare. Filmen spelades in på Sveaborg sent på hösten. Jag frös väldigt mycket. Jag var rädd att jag skulle bli sjuk, men det blev jag inte.

Hurdan lön får man för det här jobbet?

– Det varierar mycket. Det är sämst betalt i filmerna. Ofta får man bara en eller två biobiljetter för en dags arbete.

– Man får bättre betalt för reklaminspelningar. Då kan man få flera hundra euro.

1 svar på ”Statisten skapar äkta känsla”

  1. Det är fantastiskt att människor har till räckligt med tid och energi för att bli glada över nya saker under sina gamla pensiondagar

    Svara

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)