Stickning är en mångsidig hobby

Text: Anna Vasala
Foto: Anna Vasala
Artikel publicerad: 02.12.2020

Stickning är en textil handarbets-teknik. Stickning är ett sätt att tillverka klädesplagg eller andra textilier av garn med hjälp av stickor.

Jaana Saarinen i Uleåborg har stickat sedan hon var barn.

– I skolan fick vi lära oss att sticka sockor. Men då kunde jag redan sticka det som kallas förstärkt häl på en socka. Min mamma hade lärt mig det. Jag brukade sticka medan jag läste mina läxor. Jag hade skolboken på bordet och mitt stickarbete i händerna samtidigt, berättar Saarinen.

– Nuförtiden kan jag sticka medan jag åker bil, till exempel när vi är på väg till sommarstugan. Framme i stugan brukar jag sticka om vädret är dåligt och jag inte vill vara ute.

Garn och stickor väcker lusten att skapa

Jaana Saarinen har stickat många slags klädesplagg och tillbehör.

– Jag har bland annat stickat sockor, tröjor, ponchor, mössor och benvärmare. Jag brukar köpa garn i vanliga stora dagligvaruaffärer men också i garnaffärer. Jag hittar stickbeskrivningar i handarbets-tidningar och på internet, berättar hon.

Ibland är det svårt att sticka

De som stickar använder många olika tekniker.

– Jag tycker själv att det är svårt att sticka spets. Jag har tre gånger börjat på en sjal i spetsstickning men blivit tvungen repa upp när det blivit fel. Men jag fortsätter ändå att försöka. Det är roligt med utmaningar.

Handarbete kan ge sociala kontakter

Det finns flera grupper på internet där stickare delar idéer, beskrivningar och bilder av stickningar. I många städer finns det också stickkaféer. Där sitter ivriga stickare med sina handarbeten och dricker kaffe.

Jaana Saarinen brukade sticka tillsammans med sin klasskompis under rasterna när hon gick i gymnasiet. Saarinen brukar fortfarande prata om stickning med sin gamla klasskompis. De byter stickbeskrivningar med varandra fastän det är tiotals år sedan de gick i gymnasiet.

Stickning är bra för hälsan

Forskning visar att stickning minskar stress och förbättrar koncentrationsförmågan. För många är stickning ett sätt att koppla av. Stickning förbättrar också samarbetet mellan händer och ögon. Det kan vara ett sätt att motverka minnesstörningar och demens.

Saarinens vän berättar om sina erfarenheter:

– Jag har många sjukdomar och ont i kroppen. När jag väljer ett färggrant garn och tar mina stickor så koncentrerar jag mig på stickningen. Då glömmer jag smärtan för en stund.

Också män kan sticka

Paret Arne och Carlos i Norge är ivriga stickare. Många blev förtjusta i de julkulor som männen stickade. Männen började lära andra att sticka likadana julprydnader. Efter det blev männen kända i hela världen för sina glada stickböcker. Arne och Carlos har också en populär blogg på nätet.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)