Stockholm är värt en resa eller två!

Text: Maria Österlund
Foto: Visit Stockholm/ Jeppe Wikström
Artikel publicerad: 03.02.2016

För finländare är Stockholm ett av de vanligaste resmålen. Men det är också många andra som gillar Stockholm. I fjol övernattade turister hela 13 miljoner nätter i Sveriges huvudstad.

De tre populäraste sevärdheterna i Stockholm är Vasamuseet, Skansen och Naturhistoriska Riksmuseet.

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius. Han var språkforskare och lärare. Han insåg att samhället höll på att förändras. Han grundade Skansen för att visa hur människor har bott och arbetat under äldre tider.

På Skansen finns byggnader, växter och djur. Skansen är ett levande museum med levande människor i de gamla byggnaderna.

Fartyget kapsejsade och sjönk

Vasamuseet visar egentligen upp bara en sak, ett riktigt gammalt fartyg. Men museet är ändå mycket populärt. I fjol hade museet över en miljon besökare, de flesta från utlandet.

Vasaskeppet var ett jättestort krigsfartyg. Men fartyget sjönk på sin allra första resa, redan i Stockholms hamn år 1628. Vasa låg på havsbottnen i 333 år. Fartyget bärgades 1961 och blev sedan museifartyg.

Förutom själva fartyget finns tusentals föremål utställda i Vasamuseet. Besökarna får veta mycket om sjöfarten, samhället och människors liv för snart 400 år sedan.

Tio miljoner föremål

Naturhistoriska Riksmuseet har mycket stora samlingar. Där finns 10 miljoner föremål, allt från valar till pollen och från mineraler till molekyler. Samlingarna har samlats in under flera hundra år både i Sverige och i många andra länder.

Naturhistoriska Riksmuseet vill sprida kunskap om naturen, universum och jordens utveckling. Förutom utställningar hålls där bland annat föreläsningar och filmförevisningar.

Besök Gamla Stan

Birgitta Palmér är pressansvarig på VisitStockhom som marknadsför staden till turister. Hon berättar att när hon själv får utländska gäster visar hon dem alltid Gamla Stan. Stockholm grundades 1252 just där.

I Gamla Stan är nästan alla byggnader mycket gamla. Där finns också Kungliga slottet, ett av världens största slott med över 600 rum.

Birgitta Palmér tipsar om sitt favoritmuseum Thielska Galleriet. Det är ett av Sveriges finaste konstmuseum och ligger på Djurgården. Där finns konst av bland andra Bruno Liljefors, Edvard Munch, Carl Larsson och Anders Zorn.

– Och när man besöker Thielska ska man inte missa att ta en fika, alltså en kopp kaffe, på galleriets café, säger hon.

God mat i Södermalm

Jag frågar Birgitta vad hon tycker att alla som besöker Stockholm ska äta.

– Köttbullar är förstås det svenskaste som finns, och nu finns det bullar av både fisk och grönsaker också.

– Men jag tycker att om ni kommer från Finland kan ni pröva på någon av de etniska restaurangerna i stadsdelen Södermalm. Där finns mycket spännande mat. Den som gillar fotografi kan passa på att gå på Fotografiska museet och sedan äta på deras restaurang med fin utsikt över vattnet.

1 svar på ”Stockholm är värt en resa eller två!”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)