Stor konst på husväggarna

Text: Markku Juusola
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 09.05.2018

Muralmålningar piggar upp gråa husväggar. Men vad är muralmålningar? Vem gör dem? Vi tog en promenad i Gamlas i Helsingfors och i Myrbacka i Vanda. Där finns det många muralmålningar. Gatukonstnären Maikki Rantala följde med som guide.

Det är en solig vårdag i Gamlas i Helsingfors. Vi promenerar förbi gråa höghus till Klarinettvägen tillsammans med gatukonstnären Maikki Rantala

På Klarinettvägen 16–18 finns en stor väggmålning, eller muralmålning som det också kallas. Maikki Rantala har gjort den tillsammans med invånarna i huset. Invånarna tyckte tidigare att deras hus var det fulaste i Gamlas. Nu är huset ett vackert konstverk som syns på långt håll.

Rantala berättar att man gör muralmålningar för att invånarna i staden ska må bättre. Människor är nu positivare till gatukonst än för några år sedan. Idag är det konstnärer och konststuderande som gör muralmålningar. Husbolag, kommuner och företag kan beställa muralmålningar av konstnärer.

Rantala tycker att det är viktigt att invånarna är med då man gör muralmålningar. Invånarna på Klarinettvägen valde vilka bilder som skulle finnas på deras hus. Idén till bilderna kom från den närliggande Rutiån. På målningen finns bland annat fåglar.

En stor muralmålning kräver mycket arbete. Man måste ansöka om lov från husbolaget och grannarna. Förutom tillbehör till målandet behöver man också ofta en hög ställning och en lyftkran.

– Lyftkransföretagen hjälper gärna, berättar Rantala.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)