Stränga säkerhetskrav på konstmuseet

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 07.10.2014

Den som vill se Munchs konst måste gå igenom en säkerhetskontroll.

Besökarna får inte ta med sig stora väskor eller jackor till utställningen. Det är också förbjudet med godis eller tuggummi. Besökarna måste gå igenom en metalldetektor och lämna metallföremål i en låda som på flygplatsen. Det finns vakter som ser till att besökarna gör som de ska.

– Munchmuseet och de andra museerna som har lånat ut konstverken är noga med att ingenting får hända konsten. Därför är reglerna stränga. Och eftersom vi har ansvar för verken så följer vi reglerna noga, säger intendent Maria Didrichsen.

Didrichsens konstmuseum har nyligen renoverats. I samband med renoveringen förbättrade man också säkerheten. Bland annat har man satt in tjockt pansarglas i alla fönster.

– Utan ändringarna hade vi inte fått låna de här dyrbara konstverken, säger hon.

Det är lätt att förstå att ägarna är oroliga. År 1994 stals en version av Skriket i Norge. Man lyckades ändå få den tillbaka samma år. År 2004 var det dags igen. Då stal beväpnade rånare en annan version av Skriket och verket Madonnan på Munchmuseet. Norsk polis lyckades hitta verken 2006. Tyvärr hade Skriket behandlats så vårdslöst att den blivit skadad.

Och Munchs konstverk är dyrbara. År 2012 auktionerade den privata ägaren Petter Olsen ut sin Skriket-version. Verket såldes för drygt 110 miljoner dollar till en amerikansk miljardär.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)