Suvis dröm blev sann

Text: Matti Välimäki
Foto: Matti Välimäki
Artikel publicerad: 23.05.2018

Suvi Silvennoinen från S:t Karins jobbar som besiktningsman hos företaget Krossin Katsastus. Hon blir snart färdig bilingenjör. Suvi har modigt gett sig in i en bransch som intresserar henne.

Det finns inte många kvinnor som jobbar som besiktningsman i Finland. Hur kom du in i bilbranschen?

– Min pappa hade en bilverkstad. Jag var mycket där när jag var liten. Jag brukade till exempel sortera skruvar. Jag har alltid varit intresserad av bilar och teknik. Först studerade jag handel. Men sedan bestämde jag att jag vill bli bilingenjör. Jag visste att det inte finns många kvinnor i branschen men det gjorde ingenting. Jag ville förverkliga min dröm.

Vad tänker kunderna om en kvinna som besiktningsman?

– Kunderna blir ofta positivt överraskade när de märker att besiktningsmannen är en kvinna. Kanske någon tänker att en kvinna är snällare än en man och lättare godkänner bilen. Men det spelar nog ingen roll om besiktningsmannen är man eller kvinna. Alla bilar besiktas, alltså granskas, enligt noggranna regler.

Har du någonsin fått negativa kommentarer?

– Någon gång när bilen inte har blivit godkänd har någon sagt att ”kvinnor förstår sig inte på bilar”. Jag försöker att inte bry mig om sådana kommentarer. Jag förstår att människor blir irriterade när det är något fel på bilen som måste repareras. Jag försöker alltid säga till om felen i bilen på ett så trevligt sätt som möjligt. Mitt jobb är kundbetjäning.

Vad händer när man besiktar en bil?

– Enligt Finlands lag ska alla bilar besiktas med jämna mellanrum. Vid besiktningen granskar man att bilen är i sådant skick att det är tryggt att köra med den. Vi granskar bland annat bromsarna, stötdämparna, strålkastarna, bilens underrede, hjulens upphängning och avgaserna. Om vi hittar några större fel så ber vi bilägaren reparera felen. Sedan ska bilen besiktas på nytt och då kontrollerar vi att felen är borta.

Vad tycker du bäst om i ditt jobb?

– Mitt jobb är intressant för att varje bil som ska besiktas är annorlunda än den förra. Jag tycker också om att träffa kunder. Och så har jag trevliga arbetskompisar.

Det talas nu mycket om elbilar och till och med om robotbilar. Har du sett några sådana i ditt arbete?

– Vi besiktar en del elbilar, hybridbilar och gasdrivna bilar. Bilbranschen utvecklas nu fort. Vi besiktningsmän måste hela tiden lära oss nya saker. Men det tar nog ännu tid innan det kommer några robotbilar. Jag tror att besiktningsmän- och kvinnor kommer att behövas också i framtiden, för också robotbilar måste besiktas!

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)