Tidningskampanj lär ut kritiskt läsande

Text: Maria Österlund
Foto: Hanne Manelius
Artikel publicerad: 18.01.2017

Kampanjen Tidningen i skolan har funnits i tiotals år. Om ett par veckor är det dags för Dagstidningsveckan igen. Kampanjen har förändrats under åren, men den är lika aktuell nu som 1995.

Projektet Tidningen i skolan har förändrats. Hela tidningsbranschen har genomgått en stor förändring de senaste åren. Det digitala materialet har blivit allt viktigare. Men papperstidningarna har inte försvunnit.

– När lärarna hör av sig påpekar de att de också vill ha papperstidningar, inte bara digitalt material. Det här säger Hanna Romppainen som är sakkunnig i mediefostran på Tidningarnas Förbund.

Tidningen i skolan är ett projekt som ger barn och unga möjlighet att bekanta sig med tidningar. Många skolor beställer stora buntar av olika tidningar till skolan under kampanjveckan.

Nu omfattar tidningskampanjen allt från förskola, grundskola, gymnasium till andra stadiets utbildning. Romppainen säger att tidningskampanjen är både viktig och aktuell just nu. Den senaste tiden har det talats mycket om felaktiga nyheter som sprids särskilt på nätet.

– Det är mycket viktigt att de unga lär sig att vara kritiska till det som står i tidningar och andra medier.  Allt som skrivs på nätet är inte sant, säger hon.

Egen webbtidning

Nytt för i år är webbtidningen ”Meidän juttu” (ungefär Vår grej) där de unga själva få skriva. Den är en del av Finlands 100-årsjubileumsfirande.

– Genom att skriva själva tror jag de unga inser att man måste vara ansvarsfull när man skriver och publicerar någonting. Jag tror de unga kan lära sig mycket av det här, säger Romppainen.

Det är möjligt att skriva både på finska och på svenska i den nya webbtidningen. Det är lärarna som har ansvar för vad som publiceras. Skolan ska registrera sig innan klassen kan skicka material till webbtidningen. Webbtidningen finns på adressen www.meidanjuttulehti.fi 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)