Tika vill göra musiken till ett yrke

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 05.06.2018

Tika Sevón Liljegren är född i Nepal. Efter att hennes biologiska föräldrar hade dött adopterades hon till Sverige. Hennes pappa är rikssvensk och hennes mamma är finlandssvensk.
När hon var 5 år gammal flyttade familjen till Ekenäs i Finland. I dag bor Tika i Karis och jobbar i en mataffär. Men hon är också vinnaren i sångtävlingen X Factor.

Hur länge har du hållit på med musik?

– Mycket länge. Jag började i musiklekis när jag var liten. Jag har också gått i musikskola och lärt mig spela violin. Jag har sjungit i olika grupper och körer. När jag gick i högstadiet började jag med solosång. Och så har jag gått musiklinjen på Lärkkulla folkakademi.

Men du har också en annan utbildning?

– Ja, jag är utbildad byggnadsmålare. Jag tänkte att jag behöver ett yrke ifall det inte blir något av musiken. Men jag har nog aldrig jobbat som målare.

Du vann X Factor, hur känd är du nu?

– Jag jobbar i en matbutik i Karis. Där är jag nog känd. Många kommer och pratar med mig i kassan. Men inte känner folk igen mig på gatan i hela Finland.

Vad har segern i sångtävlingen betytt för dig?

– X Factor-tävlingen var en fin upplevelse. Det var jätteroligt och jag träffade många härliga människor. Via tävlingen har jag också fått många fler uppdrag som sångare. Min coach Saara Aalto var jättetrevlig och gav mig många goda råd.

Hur känns det nu efteråt?

– Hela X Factor-äventyret räckte i nästan 8 månader. Det var som att leva i en slags bubbla under den tiden. Finalen var i början av maj. Efter det har det känts lite tomt. Men det är också skönt att komma vidare med sitt liv.

I tävlingen kom det fram att du inte är så bra på finska. Är det en svår sak för dig?

– Det är sant att jag inte är så bra på finska. Det beror på att båda mina föräldrar är svenskspråkiga och att jag har gått alla mina skolor på svenska. Jag hade nog bra lärare i finska, men när man inte använder språket så glömmer man. I Ekenäs behöver man inte så mycket finska. Men det är inget stort problem. Ibland använder jag engelska.

Vilken slags musik tycker du bäst om?

– Jag är en glad människa men ändå tycker jag mycket om melankolisk musik. Jag gillar också soul och lite rockig musik.

Skriver du egen musik?

– På spelningarna sjunger jag mest covers, alltså musik som andra har gjort. Men jag gör nog egen musik också. Fast det är lättare för mig att skriva texter än musik. I framtiden hoppas jag få göra mera egen musik.

Hur ser din sommar ut?

– Det är ganska mycket program. Jag har många spelningar runt om i Finland. Jag uppträder med ett band som heter Apollo Orchestra där min kompis Annette Lundell är med. Jag uppträder också som trubadur med min gitarrist och pojkvän Tomi West.

Hur ser du på framtiden?

– Jag jobbar vidare med musiken. När jag vann tävlingen vann jag också ett skivkontrakt. Det ska bli en skiva så småningom. Jag vill gärna satsa på musiken och göra den till ett yrke om det är möjligt. Hittills jobbar jag ändå kvar i matbutiken. Jag har en förstående chef och får ta ledigt när jag behöver det för musiken. I framtiden hoppas jag kunna jobba som artist på heltid.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)