Torghandlare i 40 år

Text: Ella Välimäki
Foto: Ilari Välimäki
Artikel publicerad: 24.03.2023

Åbobon Kari Kettinen är lantbrukare och torghandlare. Fast nu är han redan delvis pensionerad.

Kari Kettinen säljer grönsaker, rotfrukter och potatis på torget i Åbo. Han tycker inte att det gör något fast det är några köldgrader.

– Jag fryser nog alltid lite, fastän jag klär mig varmt och det finns värmeelement torgtältet. Men om det är kallare än minus 10 stannar jag hemma. Potatisen fryser om det är för kallt.

– Många kunder är gamla bekanta. Vi pratar alltid litet med varandra. Särskilt äldre människor tycker om att kunna diskutera med försäljarna. Den här vintern har vi talat om kriget i Ukraina, priset på el och ekonomin.

Produkter från den egna gården

Kettinen odlar själv produkterna han säljer. Han har ett lantbruk i Vahto nära Åbo. Gården har varit i släkten länge. Också hans farföräldrar odlade på samma gård.

– Jag är nu redan delvis pensionerad. Men jag har inte helt kunnat sluta med odlandet och jag vill inte lämna torget.

Jordbruket har förändrats genom åren. Nu har många små gårdar slutat och de lantbruk som är kvar är allt större. Det är mycket jobb att sköta på en stor gård och odlarna har inte längre tid att komma till torget och sälja.

– Det är nu färre bönder än förr som säljer på torget här i Åbo, säger Kettinen.

Torget i Åbo är en sevärdhet

Särskilt på sommaren kommer många turister till torget. Det livliga torget är en viktig del av staden. Och på torget träffar man förstås många äkta åbobor.

– Åboborna är åbobor. De är inte alltid så lätta att förstå sig på, men nog kommer man till rätta med dem, säger Kettinen.

Åtminstone den kommande sommaren säljer Kettinen ännu på torget.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)