Tryggt och säkert på skogsvandring

Text: Ella Airaksinen, källa Yle
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 03.08.2022

Under sommaren är det trevligt att vandra i skogen. Det lönar sig att förbereda sig väl så att skogsbesöket blir lyckat och säkert.

Finländarna gillar att röra sig i skogen. Många plockar gärna också bär och svamp. Oftast går allting bra, men ibland går människor vilse. I Finland går faktiskt hundratals människor vilse i skogen varje år. Därför är det viktigt att förbereda sig ordentligt före skogsvandringen.

Mika Kalakoski är en överlevnadstränare. Han lär ut hur man håller sig vid liv under svåra förhållanden. I den här artikeln berättar Kalakoski hur det går att förberedar sig för en skogsutflykt.

Berätta för någon att du ska ut i skogen

Berätta för en vän, släkting eller annan bekant vart du är på väg. Berätta också när du kommer tillbaka. Du ska helst alltid röra dig i skogen med andra människor, om det bara är möjligt.

Bekanta dig med området

Man kan gå vilse också i en välbekant skog. Därför är det bra att i förväg  titta på en karta över området. Det är bra att lära sig att läsa en karta och att använda kompass.

Försök hitta några platser på kartan som är lätta att känna igen. Det kan till exempel vara en väg, ett vattendrag eller ett bostadsområde. Kolla också i vilket väderstreck de här platserna finns. Om du går vilse vet du var du kan hitta andra människor.

Innan du ger dig ut i skogen är det bra att träna på att använda karta och kompass. Karta och kompass hjälper dig att hitta rätt plats om du går vilse.

Packa din ryggsäck med lämplig utrustning

Många packar med sig en matsäck, men det är bra att packa ner också annan utrustning. Om du har rätt grejor med dig är du bättre förberedd för kyla, hunger och skador ifall du går vilse. Ta med dig åtminstone följande utrustning på skogsvandringen:

  • kniv
  • tändstickor i en liten plastpåse så att de hålls torra
  • kläder som skyddar mot kyla, vind och vatten
  • extra dryck och mat
  • en lampa
  • karta och kompass
  • en Första hjälpen-väska
  • en smarttelefon med 112-appen

Ladda telefonen och 112-appen

Kolla före vandringen att telefonen har fullt batteri. Ladda ner den kostnadsfria 112-appen till din telefon. Med 112-appen är det lätt att ringa nödnumret. Appen talar om för nödcentralen var den som ringer befinner sig.

Om du går vilse eller är rädd kan du alltid ringa nödnumret 112. Nödcentralen ger hjälp och råd om vad man ska göra.

112-appen är bra att ha i sin telefon. Appen gör det enkelt att ringa nödnumret från skogen, eftersom appen informerar nödcentralen om den som ringer.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)