Turista billigt och klimatvänligt i Åbo

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 28.06.2019

Det talas mycket om att det är dåligt för klimatet att resa långt bort. Att flyga är särskilt illa. Därför tipsar vi om Åbo där man kan uppleva intressanta saker billigt och klimatvänligt.

Åbo är Finlands äldsta stad. Åbo grundades i början av 1200-talet när Finland var en del av Sverige.

Åbo var Finlands största stad fram till 1840-talet. Åbo var också Finlands första huvudstad. Åbo ligger i sydvästra Finland ungefär 160 kilometer från Helsingfors.

Det går bra att resa till Åbo med buss eller tåg. Från Sverige eller Åland kommer man till Åbo med båt.

Föri

I Åbo finns både gamla och nya sevärdheter. Föri är en gammal sevärdhet, den är över 100 år gammal.

Färjan Föri tar fotgängare och cyklister men inga bilar.

Föri är en stadsfärja som åker över Aura å som rinner genom staden. Färjan används både av åbobor och av turister. Det kostar ingenting att åka med Föri.

På ett par minuter kommer man från ena sidan ån till den andra med Föri. Färjan tar fotgängare och cyklister, men inga bilar. Fastän färjan ser liten ut ryms 75 personer med på resan.

Föris färjfäste finns nära Tjärhovsgatan vid Östra Strandgatan. Den åker till Västra Strandgatan nära gästhamnen.

Funi

Bergbanan i Åbo kallas Kakolafunikularen.

När man har åkt med Föri till Västra Strandgatan är man nära Åbos nyaste sevärdhet, Funi.

Funi är smeknamnet på Kakolafunikularen som invigdes i slutet av maj i år. Funikularen är en bergbana som går från Slottsgatan 55 uppför  Kakolaberget.

Funikularen består av en vagn i glas och stål som åker längs en bana upp och nerför berget. Själva vagnen ser ut som en stor telefonkiosk.

Funikularen har ingen förare. Den som vill åka med trycker själv på knappar som när man åker hiss. När dörrarna har stängts glider vagnen iväg uppför berget. På ett par minuter är man framme. Det kostar ingenting att åka med Funi.

Funi är en vagn som för passagerare uppför och nerför Kakolaberget. Vagnen liknar en stor telefonkiosk.

Kakola

När man stiger ur Funi har man kommit till Kakolabacken. Här fanns förr ett stort fängelse.

Nu bygger man om hela Kakolabacken. Många av de gamla fängelsebyggnaderna blir bostäder. Här ska också finnas bageri, bryggeri, badanstalt, kafé, restaurang och hotell. Allt är inte ännu färdigt.

Nu finns det en stor öppning i muren kring byggnaderna på Kakolabacken. Så var det inte när här fanns ett fängelse.
Karoliina Jokinen har en butik på Kakolabacken. Hon gillar funikularen.

Karoliina Jokinen är glad över att bergbanan Funi har byggts. Hon har en butik på Kakolabacken och hon har nu flera kunder än förr.

– Några säger att funikularen är onödig, men jag tycker den är bra. Det är tungt att kliva uppför berget, särskilt om det är hett på sommaren. På vintern kan vägen vara hal och besvärlig. Jag tror att många har glädje av den här bergbanan och särskilt de som bor här uppe, säger Karoliina Jokinen.

I butiken som heter Kakolan myymälä kan man bland annat köpa prylar som är tillverkade av fångar i Åbo fängelse. Fångarna bor ändå inte längre på Kakolabacken utan i det nybyggda fängelset i stadsdelen Starrbacka. Bland varorna i butiken finns trädgårdsmöbler, handdukar och skärbräden.

Kakolabacken som förr var ett stort fängelse förvandlas nu till ett bostadsområde.

På Kakolabacken finns också Kakolan Kruunu med kafé och museum. Heikki Sankari driver kaféet och museet. Kaféet finns i byggnaden som förr var fängelsedirektörens bostad. Museet finns i det gamla stallet.

I museet finns många olika föremål från fängelset. Här finns bland annat handfängsel, fångdräkter och tatueringsapparater som fångarna själva har tillverkat i smyg. Här finns också fotografier som visar fångarnas vardag förr i tiden.

Heikki Sankari vill att man kommer ihåg Kakolabackens historia.

Heikki Sankari vill att man ska komma ihåg Kakolabackens historia. Han är rädd att allt försvinner när man bygger om till ett modernt bostadsområde. Heikki har många intressanta historier att berätta. Det kostar 5 euro att besöka museet.

Föli

Om man har tid och lust efter besöket på Kakolabacken kan man fortsätta sitt turistande på en båt.

Åbos stadstrafik kallas Föli. Sedan ett par år tillbaka har Föli förutom bussar också vattenbussar.

Vattenbussar är en del av Åbos stadstrafik på sommaren.

Från slutet av maj till mitten av september kör vattenbussarna Ruissalo och Jaarli. De kör från Martinsbron vid Östra Strandgatan i centrum av Åbo till ön Runsala. Vattenbussarna har hållplatser vid Forum Marinum, Runsalavarvet och vid Beckholmen på Hirvensalo.

Ön Runsala har vacker natur, en fin badstrand, en botanisk trädgård och en camping. Här finns också kafé och restaurang. På Ruissalo ordnas varje år den stora musikfestivalen Ruisrock. I år är det Ruisrock den 5–7 juli.

Att åka med en vattenbuss kostar 3 euro för vuxna och 1 euro och 50 cent för barn.

Åbo har också mycket annat att erbjuda besökare. Här finns Åbo slott och många museer. En solig sommardag är en promenad längs åstranden en trevlig upplevelse som är helt gratis.

Om man behöver mera tips eller information kan man besöka turistinformationen. Den finns på adressen Auragatan 4.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)