Uspenskijkatedralen är 150 år

Text: Petri Kuttu
Foto: Miro Järnefelt
Artikel publicerad: 15.08.2018

På ett berg på Skatudden nära Salutorget i Helsingfors står Uspenskijkatedralen. Katedralen är en ortodox kyrka som är 150 år gammal.

Uspenskijkatedralen är en av de kändaste kyrkorna i Helsingfors. De två andra är Domkyrkan vid Senatstorget och Tempelplatsens kyrka i Tölö.

Namnet Unspenskij kommer från det slaviska ordet uspenie. Ordet betyder avsomna eller dö. Katedralen är helgad till minnet av Jungfru Marias avsomnande.

Det var den berömda ryska kyrkoarkitekten Alexander M. Gornostajev som ritade kyrkan. Kyrkan byggdes åren 1862–1868. Kyrkan började användas den 25 oktober 1868.

Uspenskijkatedralen är en stor kyrka. Den ser extra stor ut för att den är byggd på ett berg. Det fanns planer på att bygga ett palats för den ryska kejsaren på just det berget.

Många förgyllda kupoler

Toppen av kyrkans högsta kupol är hela 70 meter över havsytan. Uspenskij är den största ortodoxa kyrkan i norra och västra Europa. Kupoltaket är 33 meter högt. Det här är inte en slump. Man tror att Jesus dog när han var 33 år gammal.

Uspenskijkatedralen är en rysk-bysantisk kyrka till arkitekturen. Kyrksalen är öppen och rymlig. Det finns fyra mäktiga pelare i salen. Katedralen har 13 förgyllda kupoler. Kupolerna symboliserar Jesus och hans tolv lärjungar. På klockstapeln finns en extra kupol, den fjortonde kupolen.

Uspenskijkatedralens största skatt är ikonen Gudaföderskan av Kozeltjan. Den ikonen kommer från Viborg.

60 000 ortodoxa i Finland

Den ortodoxa kyrkan är det andra kristna samfundet som har en officiell ställning i Finland. Den lutherska kyrkan är det största religiösa samfundet i Finland. Finlands ortodoxa kyrka är en del av världens ortodoxa samfund. Finlands ortodoxa kyrka är en självständig ortodox kyrka, som hör till Konstantinopels ekumeniska patriarkat. Finlands ortodoxa kyrkan har 60 000 medlemmar.

Uspenskijkatedralen är ett populärt turistmål. Varje år besöker en halv miljon turister kyrkan.

Uspenskijkatedralens jubileumsår firas med en tempelfest som kallas praasniekka den 15 augusti. Firandet fortsätter fram till den 19 augusti. Under jubileumsveckan hålls föredrag, konserter, guidningar och gudstjänster i kyrkan.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)