Vad handlar klimatförändringen om?

Text: Maria Österlund
Foto: Shutterstock
Artikel publicerad: 13.02.2020

Det talas mycket om klimat, koldioxid och varmare medeltemperatur. LL-Bladet försöker förklara vad det här betyder.

Vad är klimat?

Med klimat menar man de fysiska förhållandena på jorden, alltså temperatur, luftfuktighet, lufttryck, vind och nederbörd.

Det är samma saker som påverkar det vi kallar väder.

Olika delar av jorden har olika klimat. Finland har till exempel ett kallare klimat än många länder i Afrika.

Jordens klimat är ändå sådant att människor, djur och växter kan leva nästan överallt på jorden.

Klimatförändring?

Klimatförändring betyder att klimatet blir annorlunda, till exempel varmare eller regnigare.

Det är inte klimatförändring om solen skiner mera och det är varmare en sommar och det regnar mera nästa sommar. Det är normalt att vädret varierar.

Men det är klimatförändring om medeltemperaturen på hela jorden stiger.

Medeltemperaturen räknar man ut genom att räkna ihop de högsta och de lägsta temperaturerna på olika håll i världen.

Varför är det farligt om det blir varmare?

Ett par grader varmare låter ju inte så farligt, särskilt inte för oss som bor i Finland. Hos oss kan det vara riktigt kallt på vintern och sällan väldigt varmt på sommaren.

Men när det gäller hela jordens medeltemperatur kan bara en eller två grader leda till stora förändringar säger experter.

Om medeltemperaturen stiger med en och en halv grad blir det farligt varmt för 14 procent av människorna på jorden. Om medeltemperaturen stiger med två grader blir det farligt varmt för 37 procent, alltså för över en tredjedel av människorna på jorden.

Isen vid nordpolen och sydpolen börjar smälta och det kan leda till att havsytan blir högre. Experter säger att om medeltemperaturen stiger med två grader kan haven bli flera meter högre. Det leder till problem för människor som bor vid kusten. Städer nära haven kan bli översvämmade.

Vädret förändras också. Det blir mera stormar och längre perioder med torka eller perioder med mycket regn och översvämningar.

Allt det här leder till att det kan bli svårt att leva på vissa områden på jorden. Det kan till exempel bli väldigt svårt att odla mat på vissa områden. Det här kan leda till att stor mängder människor tvingas lämna sina hem och försöka hitta någon annanstans att leva.

Vad beror klimatförändringen på?

Klimatet på jorden har varit olika under olika tider. Solens utstrålning ökar och minskar, det påverkar till exempel klimatet.

För ungefär 10 000 år sedan var Norden till exempel täckt av tjock is. Det kallades istiden. Klimatet i Norden har ändrat mycket sedan dess.

För omkring 200 år sedan började människan påverka klimatet. Det var då vi började använda kol, olja och naturgas till bränsle i maskiner, fabriker och senare i bilar.

Kol, olja och naturgas kallas för fossilt bränsle. Namnet kommer av att de består av rester av urgamla växter och djur som har pressats ihop i miljoner år.

När vi bränner fossila bränslen får vi energi, men samtidigt bildas koldioxid.

Varför är det farligt med koldioxid?

Solen, luften och jorden samarbetar för att göra det lämpligt varmt på vår planet. Solens strålar värmer jorden. Luften runt jorden håller kvar en del av solens värme. Luften blir som ett osynligt tak som stoppar värmen från att försvinna ut i rymden.

Det är bland annat ämnet koldioxid som håller kvar värmen. Det är naturligt att det finns koldioxid i luften. Koldioxid är nödvändigt för alla växter. Men om det blir för mycket koldioxid, hålls för mycket av solens värme kvar och det blir för varmt på jorden.

En flygbild från Thailand tagen i september 2019. De kraftiga regnen i höstas ledde till svåra översvämningar i Thailand.

2 svar på ”Vad handlar klimatförändringen om?”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)