Valerio Venti är italiensk glassmästare

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 04.07.2016

Valerio Venti har läst ekonomi och marknadsföring på universitet i Italien. Men sedan snart tre år tillbaka gör han glass i Helsingfors och trivs med det.

Venti hade träffat en finländsk kvinna och beslutat sig för att flytta till Finland. I stället för att försöka hitta arbete som ekonom utbildade han sig till glassmästare i Italien före flytten.

Vad är artesanglass jämfört med vanlig glass?

– Det viktigaste är att inget finns färdigt. Allt tillverkas själv av råvaror. En stor del av ingredienserna är finländska, som mjölken grädden och bären. Nötter, lakritsrot och andra ingredienser vi inte får här kommer från små producenter i Italien.

Artesanglass är en färsk produkt. All glass som serveras på glassbaren Jädelino är gjord samma dag, eller en dag innan. Och glassen görs för hand. Det är ett hantverk, därifrån kommer ordet artesan.

Ingredienserna är färsk mjölk och grädde, vatten, olika slags socker, en liten mängd mjöl gjort av bönor som förtjockningsmedel och luft.

Innehåller glassen luft?

– Ja, luft är faktiskt en viktig ingrediens eftersom den ger glassen rätt konsistens. Vår glass innehåller ungefär 30 procent luft. Vanlig glass innehåller oftast mycket mera luft, upp till 70 procent. Italiensk glass är mjukare än finländsk glass. Därför rullar vi inte kulor utan sätter glassen med sked i bägare.

Förutom grundingredienserna behövs det förstås något som ger glassen sin smak.

Vilka smaker gör du?

– Jag gör 70 olika slags glass och sorbet. Fast i glassbaren har vi bara rum för 12 smaker samtidigt. Vi har till exempel pistage-nöt, lakrits, jordgubbe, vanilj, choklad, hasselnöt, citron och svarta vinbär.

Du nämnde sorbet. Vad är glass och vad är sorbet?

– Sorbet är frukt eller bär och sockerlag. Sorbet innehåller inte mjölk eller grädde. Ofta är sorbet sötare än glass. Vår sorbet innehåller 25 % socker medan glassen med mjölk eller grädde innehåller 17-18 % socker.

Vilka smaker är populärast?

– Vi erbjuder olika smaker olika dagar. De två största favoriterna är pistage och lakrits. Klassikerna jordgubbe, choklad och vanilj är förstås också populära.

Vilken glass äter du helst själv?

– Jag måste provsmaka all glass jag tillverkar. Jag hittar också på nya smaker. Ofta är min favorit den nyaste smaken. Men jag gillar också klassiker som pistage, hasselnöt och den italienska specialiteten zabaione.

Hur trivs du med ditt jobb och livet i Finland?

– Jag trivs bra. Jag kommer från Abruzzo som är en trakt med mycket berg. Där kan också vara kallt så kylan var inget nytt för mig. Däremot tycker jag att vintern är lång i Finland.

– Jag trivs också med jobbet. Jag kommer hit till glassbaren varje morgon klockan sju för att göra glass. Det är mycket att göra men ändå ett fritt arbete. På vintern kan jag sedan ta det lite lugnare. Då har vi inte öppet alla dagar och kunderna är färre.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)