Vandring längs bergsväggar

Text: Hannu Virtanen
Foto: Hannu Virtanen, kartor Wikipedia Commons, bearbetning Heidi Ahlström
Artikel publicerad: 21.03.2022

I Andalusien i Spanien finns en vandringsled som är känd i hela världen. Leden kallas Caminito del Ray, det betyder Kungens led.

Den här vandringsleden går längs bergsväggar ungefär 100 meter ovanför marken. Vandringsleden är ungefär åtta kilometer lång. Det fanns en annan stig längs samma vandringsled, men det hände så många olyckor där att den stigen stängdes för 20 år sedan. Människor tyckte ändå om att gå just här. Därför byggde man om stigen så att den blev säkrare. Den nya stigen öppnades 2015.

Vandringsleden går längs stigar och byggda spångar längs bergsväggarna. I början av vandringsleden finns det växlighet. Men senare vandrar man längs bergsväggen där ingenting växer.

Man kan ta sig till Kungens led från spanska solkusten dit många finländare brukar åka. Därifrån ordnas guidade turer till vandringsleden varje dag. Det kostar ungefär 50 euro att delta i vandringen.

Man ska ha ganska bra kondition för att gå den här vandringsleden. Det här passar inte personer som har svårt att röra sig, och inte heller för den som är rädd för höga höjder.

Bilden till vänster: I början av vandringen finns det frodig växtlighet.
Bilden i mitten: Stigen är byggd längs bergsväggen, ungefär 100 meter ovan marken.
Bilden till höger: I slutet av vandringen ser man floden Guadalhorce.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)