Var försiktig med levande ljus

Text: Mira Vihmo
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.12.2014

I december är kvällarna mörka. Ljus både lyser upp och skapar stämning. Men det är också viktigt att komma ihåg att ljus kan vara farliga.

Den här tiden på året bränner vi gärna ljus. Ljusen lyser upp mörka vinterkvällar och skapar stämning. Men ljus som har man har glömt eller hanterat på fel sätt är en av de vanligaste orsakerna till eldsvåda. I Finland är det mest eldsvådor just vid jul.

Orsaken till en eldsvåda kan vara att man glömmer att släcka ett ljus. Ibland bränner man ljus på ett underlag som inte är tryggt. Lämna aldrig levande ljus ensamma. Kom också ihåg att man inte får lägga något som lätt börjar brinna nära ett ljus. Se till att ljusstaken är stadig och säker.

Vidare ska man se till att man har en brandvarnare, och att den fungerar. Brandvarnaren börjar tjuta om det brinner och det kommer rök i bostaden. Det är också viktigt att det finns släckningsredskap hemma, till exempel en släckningsfilt.

Ibland kan det vara klokt att i stället för levande ljus tända elektriska ljus. Om du är orolig för att du inte kan bränna levande ljus tryggt är det bra att skaffa elektriska ljus. Det finns många slags elektriska ljus i affärerna.

Nu finns det också så kallade värmeljus som har led-ljus och som fungerar med batteri.

Du hittar mera information om brandsäkerhet på Papunets lättlästa sidor på internet. Adressen är papunet.net/ll-sidor. Sedan kan du söka på ordet brandsäkerhet.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)