”Vårdreformen ser inte bra ut”

Text: Maria Österlund
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 09.05.2018

Claes Andersson är en mångsidig person. Han är utbildad till psykiater. Han är författare som har gett ut 25 diktböcker och 6 romaner.

Andersson är också en skicklig jazzpianist och han har varit aktiv fotbollsspelare. Mest känd är han kanske ändå som politiker. Han har varit riksdagsledamot, kulturminister och ordförande för Vänsterförbundet.

Du blev engagerad i samhällsfrågor redan tidigt. Hur gick det till?

– På 1960-talet var samhället styvt och styrdes uppifrån. I mitt arbete som läkare inom psykiatrin träffade jag många människor som hade det svårt. Jag var då med om att starta Novemberrörelsen. Det var en rörelse som talade för bland andra bostadslösa, fångar, psykpatienter och sexuella minoriteter. Det här var en viktig sak för mig.

Du har sagt att det var ett misstag att du blev invald i riksdagen 1987.

– Just då var jag ledig från mitt jobb som läkare. Jag hade ett stipendium och satt mest ensam och skrev. Jag blev kontaktad av bekanta inom politiken som sade att de behövde ett namn till på vänsterpartiet DFFF:s lista. Jag sade att jag ställer upp om de kan lova att jag inte blir invald. De sade att det är nog ingen risk. Men jag blev ändå invald. Jag hade till exempel varit ordförande i författarföreningen och var ganska känd. Jag kom in helt utan någon kampanj.

Hur var jobbet i riksdagen?

– Det var mycket intressant att jobba i riksdagen. Där finns alla slags människor. Jag var sedan med om att grunda Vänsterförbundet. Jag blev partiordförande, mest för att jag inte hade varit med om de tidigare stridigheterna inom vänsterpartiet. Det var jobbigt men intressant att vara partiordförande. Jag är glad över att Vänsterförbundet har ett stort stöd idag. Särskilt många unga stöder Vänsterförbundet.

Du har erfarenhet både från vården och från beslutsfattandet. Hur ser du på vårdreformen?

– Om det man planerar idag blir verklighet kan det bli en katastrof. Risken är att de friska får onödigt mycket vård och att de riktigt sjuka blir utan vård. Man planerar att flytta över flera miljarder euro skattepengar till privata och internationella bolag. Samtidigt vill man skapa en ny förvaltningsnivå med landskapen. Det betyder mest mera byråkrati. Och hur har man tänkt ordna mentalvården? Den har man talat väldigt lite om.

– Jag tycker vi har ett ganska välfungerande sjukvårdssystem idag. Det behöver förstås reformeras men inte skrotas.

Vilka saker har du själv på gång just nu?

– Jag har inte längre så bra hälsa, men jag skriver lite varje dag. Just nu försöker jag skriva en ny roman. Och en ny diktbok är redan färdig. Den kommer ut i höst. Och så har jag musiken. Jag är med på några spelningar då och då. Jag spelade nyligen på Sverigebåten. Jag blir alltid uppiggad när jag får spela.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)