Varesböckerna är vuxensagor

Text: Petri Kiuttu
Foto: Petri Kiuttu
Artikel publicerad: 21.10.2015

Reijo Mäki är en av Finlands kändaste deckarförfattare. Privatdetektiven Jussi Vares som är en figur Mäki har skapat har redan varit med i 26 romaner och nio filmer.

Skriver du just nu på någon ny bok?

– Ja, jag skrev ett par sidor också i morse. Jag kallar boken Hot dog. Berättelsen börjar med stadsfestivalen Down By The Laituri i Åbo. Ganska snart blir tonen i berättelsen mörk. Det här ska bli en Vares-roman. Vares-böckerna är vuxensagor som utspelar sig i betongdjungeln. Jag har en tyst överenskommelse med mina läsare. Enligt den skriver jag sagor och läsarna tror på dem. Jag försöker alltid hitta på konstiga, ovanliga och otroliga vändningar i mina böcker. I en saga är ju allting möjligt.

Hur ser din arbetsdag ut?

– Jag sover lätt och jag kan inte sova länge på morgonen. Ofta börjar jag arbeta redan klockan sju på morgonen. Skrivarbetet avslutar jag ofta redan vid lunch, alltså vi elvatiden. Jag skriver sällan på eftermiddagen och aldrig på natten. För mig passar morgonskiftet bättre. Jag försöker skriva färdig råtext ungefär sex eller sju sidor varje dag. Men det är ännu bara utkast där jag skissar upp vad som ska hända. När jag skriver om texten andra gången gäller det att vara noggrannare.

Du är ekonom och jobbade på bank när Finland råkade i ekonomisk kris på 1990-talet. Blev det några spår av det?

– Många av mina berättelser handlar delvis om ekonomi. Från min tid på banken minns jag många slags skurkar som inte såg ut som skurkar. Jag brukar använda mig av de erfarenheterna. För mig var den ekonomiska krisen en välsignelse eftersom jag då vågade bli författare på heltid. För många andra var den ekonomiska krisen en ryslig upplevelse och den förstörde mångas liv. På banken fick jag se många hårda öden.

När visste du att du ska bli författare?

– Redan som barn läste jag hela tiden. Jag visste som nioåring i Siikais att jag ska bli författare. Jag började skriva berättelser i ruthäften med blå pärmar. Jag bad min folkskollärare bli min förläggare.

I dina böcker rör du dig i den kriminella världen. Läser många fångar dina böcker?

– Ja många av mina läsare är fångar. De tar också kontakt och berättar vad de tycker om böckerna. Ibland vill de samarbeta. Vares-böckerna är populära böcker i fängelserna.

Finns det något samband mellan dålig läskunnighet och utslagning?

– Ja, det tror jag. Det är skrämmande att barn och unga läser sämre än förut. Det är att gå bakåt.

Vem är din egen favoritförfattare?

– Helt klart Mika Waltari. Han var ett geni som klarade av att skriva i många olika genrer.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)