Vesa Heilala vill upp i rymden

Text: Petri Kiuttu
Foto: Kaisa Kaatra
Artikel publicerad: 29.06.2018

Vesa Heilala kallar sig för finländsk astronaut. Heilala har bokat en plats i en raket som ska flyga upp i rymden. Resan blir av inom några år. Heilala säger att en rymdresa är hans dröm.

När blev du intresserad av rymden?

– Det finns ett foto av mig där jag bygger en rymdraket. Då är jag sju år. När jag var barn läste jag gärna serietidningar om rymden och jag tittade på Star Trek-serien på tv och såg filmerna Stjärnornas krig på bio. Jag har alltid varit intresserad av rymden. Alla människor har sina drömmar. Jag satsade pengar på en rymdflygning i stället för att köpa en sommarstuga.

Vad är det som fascinerar med rymden?

– Tanken att jag får titta på vår planet jorden. Jag vill titta på jorden från rymden.

När köpte du rymdresan?

– År 2010 hörde jag att man kan köpa en kommersiell rymdresa också i Finland. Jag gick då genast till en resebyrå och bokade en resa. Resan kostade 200 000 dollar, alltså ungefär 150 000 euro. Jag hade inte riktigt så mycket sparpengar så jag tog ett banklån. Jag har nu en biljett till en rymdflygning med bolaget Virgin Galactic.

När ska du göra rymdresan?

– De närmaste åren. Egentligen borde jag ha rest redan 2013. Men rymdfarkosten gick sönder under en testflygning. En av flygarna dog. Olyckan ledde till att rymdflygningarna försenades. Men Virgin Galactic fortsätter ändå med sitt projekt. Bolaget har nu en ny raket som är avsedd för rymdturister.

Med en hurdan farkost ska ni flyga?

– Raketen ska ha två flygare och sex passagerare. Raketen liknar en rymdskyttel. Flygningen ska starta från flygplatsen Spaceport America som ligger i delstaten New Mexico. Bredvid det här flygfältet ligger den amerikanska arméns missilhögkvarter.

Hur länge räcker rymdresan?

– Själva flygningen räcker två och en halv timme. Raketen flyger upp till 100 kilometers höjd. På den höjden är vi i ungefär fem minuter.

Tror du att rymdturism kommer att bli vanligare i framtiden?

– Ja, helt säkert. De första flygningarna mellan London och New York kostade närmare 100 000 euro. Idag kostar samma flygresa mindre än tusen euro. Jag tror att turistresor i rymden blir vanligare de kommande 10 till 20 åren. Priset på de här rymdflygningarna kommer också att sjunka.

Vesa Heilala har en hemsida på internet. Där finns bilder och text på finska och engelska. Adressen är www.suomalainenastronautti.fi

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)