“Vi måste ändra vårt sätt att leva”

Text: Maria Österlund
Foto: Maria Österlund
Artikel publicerad: 02.07.2021

Tina Nyfors forskar och jobbar med en doktorsavhandling om hållbar livsstil. Hon har varit med om att göra Finlands klimatpanels rapport. Tina anser att vi alla måste ändra vår livsstil för att inte förstöra vår jord.

Vad betyder uttrycket ekotillräcklighet?

– Det betyder att man har tillräckligt bra levnadsstandard, men ändå inte använder för mycket av naturens resurser och smutsar ner miljön.

Hur ser du på finländarnas livsstil idag?

– Finland är en del av den rika världen. Vi har väldigt hög levnadsstandard. Om alla människor på jorden skulle leva som vi i Finland skulle resurserna inte alls räcka till.

– Finland har satt upp ett högt mål för att vara med och bromsa klimatförändringen. För att nå det målet med mycket mindre utsläpp av koldioxid måste vi ändra vår livsstil.

Vilka saker tror du vi måste ändra på?

– De saker som nu orsakar de största utsläppen av koldioxid är boende, transporter, mat och produkter och tjänster. Vi måste kanske ha mindre bostäder som kräver mindre energi för att värmas upp. Vi måste kanske också vänja oss vid att ha svalare i våra hem på vintern.

– Vi kommer säkert att tvingas minska på resandet, särskilt flygandet. Kortare resor borde vi göra med tåg. Och till vardags borde vi använda lokaltåg, buss eller cykel.

– När det gäller mat borde vi äta mindre kött och mjölkprodukter och mera grönsaker och frukt. Vi borde konsumera mindre, alltså köpa mindre. Vi ska köpa apparater och kläder av bra kvalitet, som håller och kan repareras. Vi måste sluta köpa nytt och slänga gammalt hela tiden. Vi behöver inte heller äga alla apparater, utan vi kan i stället låna eller hyra.

Hur ska vi lyckas med det här?

– Det behövs flera sätt. Saker som är dåliga för miljön och orsakar utsläpp borde bli dyrare och bra saker bli billigare. I framtiden kanske det inte är tillåtet att till exempel göra många flygresor per år. Jag tror också att vi människor är villiga att ändra vårt sätt att leva när vi märker att naturen mår dåligt. När klimatförändringen kommer närmare så vill fler och fler hjälpa till.

Vad gör du själv för att leva miljö- och klimatvänligt?

– Jag bor i ett kollektiv. Vi är alltså flera vuxna människor som bor tillsammans och delar på både utrymmen och prylar. Jag äter mest vegetariskt, sällan kött. Jag flyger sällan och till vardags cyklar jag.

Har du någon klimatsynd?

– Jag har en katt som förstås är köttätare. Vi tänker inte så ofta på att också våra husdjur är en del av en hög levnadsstandard.

Blir vårt liv sämre när vi tvingas leva klimatvänligt?

– Det blir annorlunda, men det behöver inte bli dåligt. Vi kanske har mera tid när vi inte behöver jobba så mycket för att få pengar till att köpa en massa saker. När vi delar på saker och hjälper varandra så kanske vi också upplever större gemenskap med andra människor.

1 svar på ”“Vi måste ändra vårt sätt att leva””

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)