Vi övar viktiga saker när vi drömmer

Text: Matti Välimäki
Foto: Nils Sandmans
Artikel publicerad: 21.04.2021

Psykologen Katja Valli undersöker drömmar. I drömmar är det vanligt att vi gör saker tillsammans med andra. I drömmar är det också vanligt att vi råkar ut för skrämmande saker.

Varför drömmer vi?

– Forskarna vet inte säkert varför vi drömmer. Det finns olika uppfattningar. Några tänker att drömmarna kanske inte har någon särskild uppgift. Men jag hör till de forskare som anser att vi övar saker i våra drömmar. Vi övar sådant som är viktigt för oss människor.

Hurdana viktiga saker menar du att vi övar i drömmarna?

– Jag menar färdigheter och saker som har hjälpt människosläktet att klara sig bra och att leva kvar på jorden. Många drömmar handlar om hur vi är tillsammans med andra människor. I en dröm kan vi till exempel vara tillsammans med bekanta människor men de beter sig på ett konstigt sätt.

Varför händer det ofta skrämmande saker i drömmarna?

– Att möta skrämmande saker är en viktig sak vi övar oss i när vi drömmer. För mycket länge sedan var människor tvungna att fly när de träffade på farliga vilda djur. Nu är världen annorlunda. Men sättet att tänka som vi har ärvt av våra förfäder har kanske inte ändrat så mycket.

Kan till exempel spännande tv-program få oss att drömma om skrämmande saker?

– De skrämmande sakerna vi drömmer om är ofta bekanta från tv-program. Det kan vara så att om du ser en skräckfilm på kvällen så kan du drömma om monster på natten. Om du är känslig och inte vill ha mardrömmar ska du kanske inte titta på skrämmande saker på kvällen.

I Finland bor också människor som har flytt från länder med krig. Är det sant att de drömmer om obehagliga saker de har sett i verkliga livet?

– Ja, tyvärr. Jag har själv undersökt kurdiska barn som har sett våldsamheter i sina hemtrakter. De har mardrömmar om samma saker. Det är vanligt också för vuxna om har upplevt krig. Men det finns stora skillnader. För en del människor försvinner sådana mardrömmar med tiden, för andra kan mardrömmarna fortsätta i tiotals år. Om man har mardrömmar som gör det svårt att sova eller som stör livet när man är vaken, då ska man ta kontakt med hälsovården.

Hur är det med trevliga äventyrsdrömmar?

– Drömmar där det händer allt möjligt spännande kanske betyder att du har bra fantasi.

Varför känns det ibland som att jag inte alls har drömt?

– Troligen har du ändå drömt, men du minns inte din dröm. Om du vill komma ihåg dina drömmar bättre ska du fundera på drömmen genast när du vaknar. Du kan också skriva upp vad du har drömt. Det här kan också vara ett sätt att lära känna dig själv bättre.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)