50 år sedan Norge hittade olja

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 07.11.2019

I år har det gått 50 år sedan Norge började pumpa upp olja. Den norska oljefonden är sprängfylld med pengar.

Den norska oljefonden är en statlig norsk pensionsfond. Där läggs en del av pengarna från oljan in. Fonden startades för 23 år sedan.

I oktober slog den norska oljefonden rekord. Den är nu värd över 10 000 miljarder norska kronor. Det motsvarar 980 miljarder euro.

Det här är väldigt mycket pengar. Finlands statsbudget för nästa år är 57,7 miljarder euro. Det betyder att pengarna i den norska oljefonden skulle räcka till för att betala Finlands statsutgifter i 17 år.

Oljan gjorde Norge rikt

Norge var ett ganska fattigt land ännu på 1960-talet. Man hade börjat borra efter olja i Nordsjön men inte hittat särskilt mycket. År 1969 kom ändå beskedet att man hade hittat mycket olja i Ekofisk-området sydväst om staden Stavanger.

Norge är idag ett rikt land, en mätning säger sjunde rikast i världen. Landet har oljan att tacka för det här. Omkring en femtedel av Norges inkomster kommer från olja och naturgas. Hälften av Norges export är olja och naturgas.

Norge vill ändå bli mindre beroende av oljan. Oljefonden säljer nu aktier i företag som sysslar med oljeproduktion. Fonden har aktier i många slags företag.

– Oljan är viktig, men vårt mål är att Norge ska vara mindre beroende av oljan i framtiden, har finansminister Siv Jensen sagt.

Källor Yle, Dagens industri, Aftonbladet

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)