Allvarligt terrordåd i Sri Lanka

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 23.04.2019

Självmordsbombare slog till i kyrkor och hotell under påsken i Sri Lanka. Det är troligen islamistiska terrorister som hade arrangerat bombdåden.

På påskdagen gjordes en serie terrordåd i Sri Lanka. Självmordsbombare slog till mot åtta olika platser i Sri Lankas huvudstad Colombo och i Batticalo. Terroristerna attackerade katolska kyrkor och fina hotell.

Man misstänker att det är islamistiska terrorister som har utfört de grymma dåden. Ingen grupp har ännu sagt att det är de som gjorde attackerna.

Terrordåden inträffade alla ungefär samtidigt i söndags, på påskdagen. Flera kyrkor och lyxhotell attackerades.

Ungefär 300 människor dödades och 500 skadades. Största delen av de döda är invånare från Sri Lanka. Bland de döda finns många barn och också många utländska turister.

Inga finländare drabbades av bomberna. Polisen har tagit fast 25 människor misstänkta för dåden.

Det var nationell sorgdag i Sri Lanka på tisdagen. Man är nu rädd för att det blir mera oroligheter i Sri Lanka. Det var planerat att terrorattackerna skulle drabba just kristna kyrkor och lyxhotell.

Terrordåden skadar den lankesiska turismen allvarligt. Troligen är det just det terroristerna vill.

Sri Lanka är en ö som ligger i Indiska Oceanen söder om Indien. Största delen av befolkningen är buddhister. 18 procent av folket är hinduiska tamiler. 6 procent är kristna. Största delen av de kristna är katoliker. 7 procent av folket i Sri Lanka är muslimer.

Källor Yle, STT, IS

1 svar på ”Allvarligt terrordåd i Sri Lanka”

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)