Arabiska våren stannade upp i Egypten

Text: Markku Juusola, källor Yle, HS, FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 25.03.2015

Den politiska proteströrelsen arabiska våren skulle komma med äkta demokrati också till Egypten. Det gick inte riktigt så.

Nu finns där en skenbar demokrati men armén styr i bakgrunden. År 2011 började människor i många arabländer i Mellersta östern protestera. De krävde demokrati, mänskliga rättigheter och flera arbetsplatser.

De här folkresningarna kallades för arabiska våren. I många av länderna har folkresningarna stoppats eller så har det lett till inbördeskrig.

I Egypten tog armén makten 2013. Abdel Fattah al-Sisi som var kommendör i armén är nu president. Han försöker lugna ner situationen i Egypten med hårda medel. Det är dåligt med yttrandefriheten. Många människor som hör till muslimska brödraskapet sitter i fängelse. En del har dömts till döden.

Al-Sisi försöker locka utländska företag till landet. Egypten har nyligen gjort stora handelsavtal med västerländska företag.

Det finns väldigt många arbetslösa unga i Egypten. Det var en orsak till folkresningen. Därför vill man fort skapa nya arbetsplatser.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)