Arbete mot sexuellt våld gav Nobelpris

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 10.10.2018

Nobels fredspris 2018 går till människorättsaktivisten Nadia Murad och läkaren Denis Mukwege.

Irakiska Nadia Murad började gråta när hon fick veta att hon får Nobels fredspris. Det var Abid Shamden som berättade. Han är verksamhetsledare för organisationen Nadia´s Initiative som hjälper offer för folkmord, människohandel och övergrepp.

Både Shamden och Murad var överraskade och lyckliga över att Nobels fredspris går till Murad.

Nadia Murad hör till den religiösa minoriteten yazidier i Irak. Hon var fånge hos terrororganisationen IS.

Murad våldtogs flera gånger under fångenskapen. Här hon blev fri började hon arbeta för mänskliga rättigheter. Murad har bland annat talat mot människohandel.

Mukwege hjälper offer

Den andra fredsprismottagaren är den kongolesiska läkaren Denis Mukwege. Också Mukwege har kämpat för kvinnor som har utsatts för sexuellt våld.

Mukwege är gynekolog. Han har hjälpt flera tusen kvinnor som har utsatts för våld i krig. Både Murad och Mukwege har avslöjat och kämpat mot krigsbrott.

Nobels fredspris är i år ett ställningstagande. Nobelkommittén ville ge priset till personer som kämpar mot sexuellt våld.

Nobels fredspris är ett av de finaste priserna i världen. Priset delas ut en gång per år. Priset är värt 860 000 euro. Priset ges till pristagarna i Norges huvudstad Oslo den 10 december.

Källor STT, Yle, HS

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)