Årets Nobelpristagare utsedda

Text: Maria Österlund
Foto: © Nobel Media AB
Artikel publicerad: 21.10.2014

Det är nu klart vilka som får årets Nobelpris. Det är elva män och två kvinnor som får ta emot medalj och diplom av kungen.

Kemipriset delas i år mellan amerikanerna Eric Betzig, William Moerner och tysken Stefan Hell. De har utvecklat toppexakta mikroskop. Hell forskade i Åbo på 1990-talet och gjorde en del av upptäckterna där.

Fysikpriset går till japanerna Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura. De här forskarna får pris för att ha utvecklat led-lampor som sparar energi.

Medicinpriset delas mellan det norska forskarparet Edvard och May-Britt Moser och amerikanen  John O´Keefe. Alla tre har forskat i hur vi människor kan orientera oss. De har lyckats hitta navigatorceller i hjärnan.

Litteraturpriset går i år till den franska författaren Patrick Modiano. Han är känd i Frankrike men ganska okänd utomlands. Han har skrivit mycket om hur människor hade det under andra världskriget.

Ekonomipriset går till Jean Tirole från Frankrike. Nationalekonomen Tirole har forskat i hur man kan förstå och reglera branscher med några få mäktiga företag.

Årets fredspris delas mellan den unga pakistanska flickan Malala Yousafzai och den indiska mannen Kailash Satyarthi. Bägge har arbetat för barnens bästa. Malala har arbetat för flickors rätt att gå i skola. Hon blev skjuten i huvudet av talibaner för några år sedan. Satyarthi har i många år jobbat för barns rättigheter och mot barnarbete.

Finländska Nobelpristagare

Fyra finländare har fått Nobel- priset genom åren. Den senaste finländska pristagaren är president Martti Ahtisaari. Han fick Nobels fredspris 2008. Ahtisaari har medlat i många konflikter. Författare Frans Emil Sillanpää fick litteraturpriset 1939. Kemisten Artturi Ilmari Virtanen fick kemipriset 1945. Han hade bland annat uppfunnit ett bra sätt att konservera djurfoder.

Vetenskapsmannen Ragnar Granit fick medicinpriset 1967. Han var expert på synsinnet. Granit var född i Finland men bodde och arbetade i Sverige när han fick priset och räknas därför ibland som svensk.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)