Australien har sträng flyktingpolitik

Text: Petri Kiuttu, källor FNB, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 04.11.2015

Det kommer klart färre flyktingar till Australien än till Europa. I våras uppmanade Australien Europa att använda militär styrka för att stoppa de asylsökande.

FN och människorättsorganisationerna kritiserade Australien för landets stränga flyktingpolitik. De flyktingar som kommer till Australien placeras i ett särskilt center på ön Nauru. En stor del av flyktingarna är barn.

Psykiatern Peter Young som ansvarar för mentalvården i centret tycker att de här centren är omänskliga. Han har berättat att många barn har svåra mentala problem. Det förekommer våld och utnyttjande i lägren.

I oktober meddelade Australien att landet hyr mark av Filippinerna. Flyktingar som kommer till Australien ska placeras där. Australien har ett motsvarande avtal med Kambodja.

Australien tvingar alla flyktingbåtar att vända vid kusten. Australien som är ett mycket stort land tar emot 14 000 flyktingar per år. Australien har nu lovat att landet hjälper till med att ta emot en del av flyktingarna som kommer till Europa.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)