Avfall på gatorna är hälsorisk i södra Italien

Text: källor: FNB, HS
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 20.05.2014

Den organiserade brottsligheten, alltså maffian, smutsar ner miljön i trakten kring Neapel. Italiens armé hjälper polisen med att försöka lösa tvisten om avfallet.

Maffian i Neapel som kallas Camorran har i tiotals år olagligt dumpat farligt avfall i naturen. Det finns minst flera tusen kilo giftigt avfall i området kring Neapel. Tiotals miljoner ton avfall har bränts. Bland avfallet finns både hushålls- och industriavfall. Till och med radioaktivt avfall från Tyskland har transporterats till den italienska landsbygden.

Den organiserade brottsligheten har helt hand om avfallshanteringen i området kring Neapel. Camorran sköter avfallshanteringen som en affärsverksamhet och ingen vill eller vågar ta tag i saken. Människor är livrädda för Camorran.

Städerna Acerra, Nola och Marigiano i landskapen Neapel och Caserta kallas för dödens triangel. Naturen som brukade vara frodig och fruktbar har förstörts med farligt avfall. Bergen av avfall stör utsikten och marken är så nedsmutsad att den inte längre går att odla.

Angelo Ferrillo har en blogg som heter ungefär Den brinnande jorden. Ferrillo säger att felet inte bara är maffians, utan hela samhällets. Italien är ett land med mycket korruption, särskilt kring Neapel. Det är vanligt att man ger och tar mutor för att sköta sina ärenden och för att få ekonomisk nytta.

– De här problemen finns ända uppe i landets högsta ledning, säger Ferrillo i en intervju för Helsingin Sanomat.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)