Avokadoodling leder till vattenbrist

Text: Maria Österlund
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.06.2018

Den gröna frukten avokado är nyttig att äta. Allt fler köper avokado. Avokadon är nu så populär att det leder till problem.

Efterfrågan på avokado har ökat mycket de senaste åren. Allt fler vill äta avokado för att det är gott och nyttigt. Röran guacamole som görs av avokado är också populär.

När efterfrågan har ökat har också priserna på avokado stigit. Det är bra för avokadoodlarna, men inte bara bra. Nu har kriminella gäng börjar hota en del bönder som odlar avokado. Om bönderna inte ger dem pengar stör de odlingen eller försäljningen av avokado.

Vattenbrist är ett annat problem med avokadoodlingen. Avokado är en växt som kräver mycket vatten. För att få fram ett kilo avokado behövs i medeltal över tusen liter vatten. Om avokadon odlas på torra platser behövs det ännu mera vatten.

Det odlas mycket avokado i Chile i Sydamerika. Det har lett till svår torka på en del platser. I Petorca-regionen är det så torrt att det behövs hela 320 liter vatten för att producera en enda avokado.

Många stora jordbruksföretag i Petorca har dragit rör från floderna för att få vatten till sina avokadoodlingar. Det har lett till att grundvattnet sjunker och en del floder torkar ut. Det leder i sin tur till brist på dricksvatten.

Människorna som bor i Petorca får nu sitt vatten från tankbilar. Det vattnet är inte alltid rent. Människorna får inte heller använda hur mycket vatten de vill. Därför är människor arga på avokadoodlingen.

Nu har en del butikskedjor i till exempel Danmark slutat köpa avokado från Petorca i Chile.

Största delen av avokadofrukterna som säljs i Finland kommer från Spanien.

Källor HS, Metro, SVT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)