Avtal om eldupphör i Syrien

Text: Markku Juusola, källa FNB
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 14.09.2016

På måndagen började ett eldupphör i Syrien.

USA och Ryssland berättade att ett avtal om eldupphör eller vapenvila börjar gälla i Syrien denna vecka. USA:s utrikesminister John Kerry och Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov kom överens om saken på fredag i förra veckan.

Eldupphör betyder att de som strider i kriget håller en paus i krigandet. Syriens regering har redan godkänt avtalet om eldupphör. Men regeringens alla motståndare har ännu inte godkänt det.

USA och Ryssland gör gemensamma luftanfall mot terrorister i Syrien om eldupphöret håller i en vecka. Man vill attackera den front som det extremislamistiska IS och al-Nusra håller.

Kerry tror att eldupphöret kan leda till förhandlingar som kan få ett slut på kriget i Syrien. Kerry hoppas att eldupphöret ska minska syriernas lidande.

Ryssland och USA stöder olika parter i kriget. Ryssland stöder Syriens president Bashar al-Assad. USA stöder al-Assads motståndare.

Över 290 000 människor har dött i kriget i Syrien. Kriget har lett till en svår flyktingkris i Syrien, dess grannländer och i Europa.

USA och Ryssland kan inte få slut på kriget i Syrien, säger Hannu Juusola till FNB. Juusola är professor i Mellanösternforskning.

– Det är för många länder och grupper med i kriget. Al-Assad borde avgå för att det ska kunna bli fred. Men varken al-Assad eller de som stöder honom går med på detta. Juusola hoppas att de vanliga människorna i Syrien får hjälp under pausen i krigandet.

 

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)