Barn lider mest i krig

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 28.02.2019

Det dör fler barn än soldater i krig.

De senaste fem åren dog nästan en miljon barn i olika krig. Barnen var under fem år gamla. Under samma tid dog 175 000 soldater. Organisationen Rädda Barnen publicerade de här siffrorna i sin rapport i mitten av februari.

Enligt rapporten bor upp till vart femte barn i områden där det är oroligheter och krig. Fler barn bor nu i krigsområden än under de senaste tjugo åren.

En orsak till att barn dör i krig är att de inte får mat och inte sköts om. Allra svårast har barnen i Afghanistan, Jemen, Sydsudan, Centralafrikanska republiken, Kongo, Syrien, Irak, Mali, Nigeria och Somalia. Rapporten grundar sig på information som FN har samlat in.

Rapporten kommer också med förslag på hur man kan göra barnens situation bättre i krigsområden. Man borde skydda skolor, minska på användningen av vapen och straffa de skyldiga.

Barn blir soldater

I en del krig lockas eller tvingas barn bli soldater. Enligt FN:s rapport var 30 000 barn soldater de senaste fem åren. Mest barnsoldater finns det i Afrika, i länderna i mellersta och östra Afrika.

Organisationen Child Soldiers International som motsätter sig barnsoldater samlade informationen.

Källor STT, Rädda Barnen rf, Maailma.net

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)