Belarus tvingade ett flygplan att landa och tog fast en politisk aktivist

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 26.05.2021

På söndagen tvingades ett flygplan att landa i huvudstaden Minsk i Belarus. Polisen tog fast den politiska aktivisten Roman Protasevitj som var ombord på planet. EU-länderna kritiserar händelsen och har infört nya sanktioner mot Belarus.

Passagerarplanet var på väg från Greklands huvudstad Aten till Litauens huvudstad Vilnius. Flygplanet flög över Belarus när de belarusiska myndigheterna gav order till planets piloter att nödlanda i Minsk. Myndigheterna sade att det kan finnas en bomb ombord.

Ingen bomb hittades i flygplanet. I stället tog polisen fast den politiska aktivisten Roman Protasevitj, som fanns med på planet. Polisen tog samtidigt fast Protasevitjs flickvän Sofia Sapega.

Protasevitj är journalist och aktivist som kritiserar Belarus president Aleksandr Lukasjenko. Protasevitj beskylls för att ha organiserat demonstrationer mot Lukasjenko.

Europeiska unionens länder fördömde kapningen av flygplanet och arresteringen av Protasevitj. EU-ledarna bestämde vid ett toppmöte på måndagen att inte låta flygplan från Belarus landa i EU. Flygplan från EU-länderna ska inte heller flyga till Belarus. Flyg från EU till Asien ska inte använda Belarus luftrum, alltså flyga över landet Belarus.

EU-länderna har också bestämt om nya ekonomiska sanktioner mot Belarus. Ekonomiska sanktioner betyder ekonomiska straff.

Källor: STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)