Biden vann över Trump

Text: Markku Juusola
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 09.11.2020

Joe Biden blir USA:s nästa president. Biden vann över Donald Trump i det spännande valet.

Valresultatet i det amerikanska presidentvalet blev klart först i lördags. Då hade rösträkningen kommit så långt att det var klart att Joe Biden skulle vinna valet. Det fanns så lite röster kvar att räkna att Donald Trump inte längre kunde vinna.

Rösträkningen tog många dagar. Det finns faktiskt ännu kvar en del röster att räkna. I många amerikanska delstater var det mycket jämnt mellan Biden och Trump. De fick ungefär lika många röster.

Människor i både USA och resten av världen väntade med spänning på att valresultatet skulle bli klart. Joe Bidens seger blev klar när han fick mera röster än Donald Trump i delstaten Pennsylvania.

Mot corona och klimatförändring

Under veckoslutet berättade Joe Biden vad han tänker göra när han blir president. Biden sade att det är viktigt att jobba mot coronaviruset. Biden vill också förbättra USA:s ekonomi. Och han tänker jobba för mera jämlikhet mellan raserna. Biden vill också bromsa klimatförändringen.

Biden sade att han vill vara alla amerikaners president. Han vill jobba också för dem som inte röstade på honom.

Biden börjar sitt jobb som ny president i USA den 20 januari 2021. Donald Trump fortsätter som president fram till det.

Ännu en vecka efter valet har Trump inte medgett att Biden har vunnit. Trump påstår att det har förekommit fusk i valet. Några bevis på fusk i valet har ingen ändå hittills kommit med.

Källa STT

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)