Blodigt terrordåd i Egypten

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 27.11.2017

I fredags utfördes en blodig terrorattack i Egypten. Attacken gjordes i samhället Bir al-Abd, som ligger vid Medelhavet på norra Sinaihalvön. Det var moskén Rawda som var målet för attacken.

Minst 305 människor dödades i attacken. 27 av de döda var barn. 128 personer skadades. Det här är den värsta terrorattacken i Egypten sedan landet blev självständigt.

Attacken gjordes mot en moské som är populär bland sufier. Sufismen är en gren inom islam som betonar mystik. Terrororganisationen IS anser att sufismen inte är riktig islam.

Attacken mot moskén gjordes på fredagen när många hade samlats till bön. Attacken var grym och noggrant planerad. Ögonvittnen har berättat att terroristerna först sprängde en bomb i moskén. Sedan började de skjuta mot människor som flydde och mot ambulanser som kom för att hjälpa.

Det var mellan 30 och 35 män som utförde attacken. De var klädda i arméuniformer. De hade terrororganisationen IS svarta flagga med sig.

Ingen organisation har sagt att de stod bakom attacken. Man tror att det är någon extremgrupp som finns på Sinai som står bakom attacken.

Norra Sinai är ett fattigt och avlägset område. Det har varit oroligt där i flera år. Där finns flera terroristgrupper och organiserad brottslighet. Egyptens armé strider mot till exempel terrororganisationen IS i det här området.

Egyptens flygvapen bombade norra Sinai under veckoslutet. Enligt flygvapnet förstörde man vapen, ammunition och bilar som hade använts vid attacken.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)