Bränderna rasar i Australien

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 15.01.2020

Markbränderna är den värsta naturkatastrofen på ön Australien på tiotals år.

Markbränderna i Australien har förstört över åtta miljoner hektar mark. Det är ett område dubbelt så stort som Estland.

Elden har förstört stora mängder skog och väldigt många hem. Minst 27 människor har dött och en miljard vilda djur har dött i lågorna. Enligt WWF Australien kommer det att ta tiotals år innan skogarna växer upp igen. Flera djurarter kan helt dö ut på grund av de stora bränderna.

Australien har kämpat mot markbränder allt sedan i höstas. Man har inte lyckats släcka bränderna. Orsaken är att det har varit ovanligt torrt och varmt, och det har fortsatt så i tre år.

Australien är ett rikt land. Trots det har människor i många länder samlat in pengar till människor som har drabbats av bränderna, till brandmännen och till djuren. Australiens regering har lovat hjälpa till att bygga upp igen efter bränderna. Regeringen ger över en miljard euro till det arbetet.

Regeringen tar inte ansvar

Många människor i Australien anser ändå att landets regering är skyldig till att det har blivit en sådan katastrof. Australiens regering har inte gjort det man borde för att förhindra de stora bränderna. Man visste att det var hett och torrt.

Det finns många i Australiens regering som inte tror att klimatförändringen är verklighet.

Australiens premiärminister Scott Morrison har fått extra mycket kritik. Invånarna i Australien säger att statsministern inte tar ansvar eller visar ledarskap. Han åkte iväg på semester till Hawaii vid julen, samtidigt som markbränderna spred sig på hans egen hemö.

– Det hjälper inte att försöka hitta någon skyldig, säger Morrison enligt tidningen The Australian.

Bränderna i Australien har färgat himlen orange ända till Nya Zeeland. Röken har spridit sig ända till Sydamerika. Förra veckoslutet var man rädd för att nya bränder skulle bryta ut. Temperaturen steg ända till 40 grader i Australien.

Källor Kaleva, STT, Yle

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)