Britterna röstar om EU i juni

Text: Petri Kiuttu
Foto: Lehtikuva
Artikel publicerad: 09.03.2016

Storbritanniens premiärminister David Cameron säger att britterna ska rösta om EU-medlemskapet i sommar. Folkomröstningen hålls den 23 juni.

I folkomröstningen ska britterna få säga om Storbritannien också i fortsättningen ska höra till Europeiska unionen, eller om landet ska lämna unionen.

– Det här är ett av de största besluten under vår tid, säger premiärminister David Cameron.

Enligt Cameron klarar sig Storbritannien också utanför EU. Men han säger att EU-medlemskapet gör landet starkare, tryggare och mera framgångsrikt.

Cameron säger att de andra medlemsländerna redan har godkänt många brittiska krav på hur unionen ska förnyas. Enligt honom har landet redan nu en särskild ställning i unionen. Storbritannien får till exempel betala mindre sociala understöd till personer som har flyttat till Storbritannien från andra länder. Den här regeln ska ändå gälla också andra medlemsländer i fortsättningen.

Camerons konservativa regering rekommenderar att landet blir kvar i EU. Just nu pågår en hård valkampanj i Storbritannien. I den försöker både anhängare och motståndare till EU-medlemskapet övertyga väljarna.

Skottland som hör till Storbritannien vill inte lämna EU. Största delen av skottarna är för ett EU-medlemskap. Den självstyrande riksdelen Skottland har meddelat att Skottland vill fortsätta vara EU-medlem fast England lämnar unionen. Storbritannien gick med i Europeiska unionen 1973.

Kommentera

Du kan skriva vad du tycker om nyheten i lådan.

Du måste också skriva ditt namn eller hitta på en signatur.

Namn eller signatur:

Kommentar:

Dataskyddsbeskrivning (PDF)